Šéf Deutsche Bank uspěl u soudu, obvinění z křivého svědectví se neprokázalo

Vyšetřování v Deutsche Bank

Vyšetřování v Deutsche Bank Zdroj: ctk/AP

Německý soud zprostil šéfa společnosti Deutsche Bank Jürgena Fitschena a čtyři bývalé vysoké manažery obvinění v kauze bankrotu mediální skupiny Kirch Media. Prokuratura tvrdila, že tato pětice poskytla zavádějící informace v civilním sporu o odškodné za bankrot skupiny Kirch Media, aby tak chránila firmu Deutsche Bank. Podle soudu se však takovéto obvinění neprokázalo.

Mezi obviněnými byli kromě Fitschena také jeho předchůdci v čele banky Josef Ackermann a Rolf Breuer a dva bývalí členové představenstva Clemens Börsig a Tessen von Heydebreck. Proces začal zhruba před rokem, obviněným hrozily tresty ve výši až deseti let odnětí svobody. Tvrzení obžaloby všichni obvinění od začátku popírali, napsala agentura Reuters.

Právníci mediálního magnáta Lea Kircha v minulosti obvinili Breuera, že přispěl k bankrotu firmy Kirch Media v roce 2002 svým televizním rozhovorem, v němž naznačil, že banky už tomuto podniku nepůjčí žádné peníze. Magnát proto požadoval odškodné dvě miliardy eur, a když v roce 2011 zemřel, ve sporu pokračovali jeho dědici.

Předloni se Deutsche Bank dohodla, že za urovnání civilní žaloby zaplatí zhruba 925 milionů eur (25 miliard korun). Pětice obviněných se podle prokuratury během tohoto sporu snažila pomocí falešných a zavádějících svědectví odškodné odvrátit. „Tyto údajné trestné činy se nepodařilo prokázat,“ uvedl soudce Peter Noll. Prokuratura se proti jeho rozhodnutí může odvolat.

Souzený šéf odejde

Fitschen v současnosti řídí firmu Deutsche Bank společně s Johnem Cryanem. V květnu však funkci opustí a Cryan se stane jediným šéfem podniku, napsala agentura AP. Cryan nastoupil do čela banky loni v červenci a zahájil její radikální restrukturalizaci.

Deutsche Bank, která je největší bankovní společností v Německu, vykázala za loňský rok rekordní ztrátu 6,8 miliardy eur (184 miliard korun). Důvodem byly hlavně odpisy a vysoké náklady na právní spory a restrukturalizaci.