Šéf JP Morgan: Makléři nerozuměli riziku

JP Morgan

JP Morgan Zdroj: profimedia.cz

Generální ředitel banky JP Morgan Chase Jamie Dimon řekl americkému Kongresu, že banka nechala makléře podstupovat riziko, jemuž nerozuměli. Dimon vyjádřil lítost nad ztrátou ve výši dvou miliard dolarů, kterou utrpělo oddělení, jež mělo investiční portfolio zabezpečovat. Dodal, že ztráta z obchodování byla ojedinělou událostí a že banka bude ve druhém čtvrtletí solidně zisková.

Dimon uvedl, že zvolená strategie byla mizerně koncipovaná a kontrolovaná seniorními manažery, kteří se zrovna obměňovali a nevěnovali záležitosti dostatečnou pozornost. „Tohle portfolio se změnilo z toho, co mělo firmu chránit, v něco, co vytvořilo potenciálně ještě vyšší rizika,“ řekl Dimon senátní bankovní komisi.

Bylo to Dimonovo první vystoupení na Capitol Hillu tváří v tvář zákonodárcům, které zajímá, jak mohla největší a nejziskovější americká banka podstoupit takové riziko poté, co prošla krizí v roce 2008 téměř bez škrábnutí.

„Všichni jsme si mysleli, že Jamie je jedním z nejlepších bankovních manažerů,“ uvedl na Dimonovu adresu Paul Miller, analytik FBR Capital Markets, který dříve pracoval pro filadelfský Fed. „Na člověka, jenž byl znám pro risk management, určitě nevybral adekvátní systém řízení rizik,“ dodal Miller.

Dimon vysvětlil, že banka v prosinci zaúkolovala investičního ředitele, aby snížil rizikově vážená aktiva, a banka se tak připravila na přísnější kapitálové požadavky. Namísto nahrazení stávajících investičních pozic novými však došlo k otevírání nových a s růstem portfolia se problém zhoršoval.