Stát víc sáhl do kapes šedé ekonomiky. FAÚ loni zajistil přes jednu miliardu korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Stát rok od roku vykazuje lepší čísla v boji proti šedé ekonomice. Vyplývá to ze zveřejněné zprávy Finančního analytického útvaru (FAÚ) ministerstva financí, který se odhalováním praní špinavých peněz a financováním terorismu zabývá. Loni úředníci zajistili přes jednu miliardu korun. O rok dříve to bylo 808 milionů korun. Útvar loni podal 429 trestních oznámení, o rok dříve to bylo 256 trestních oznámení.

Počet oznámení o podezřelých obchodech a transakcích loni stoupl o 221 na 2191. Počet podnětů celníkům a finančním úřadům FAÚ zvýšil zhruba o třetinu na 979. „To umožnilo exekučně odčerpat zhruba půl miliardy od podvodníků v oblasti DPH. Za toto vysoké nasazení chci poděkovat všem pracovníkům útvaru i jeho řediteli Milanu Cícerovi,“ prohlásil ministr financí Miroslav Kalousek.

Z výroční zprávy útvaru vyplývá, že loni pokračoval trend, kdy rostl podíl případů daňové trestné činnosti především v oblasti daně z přidané hodnoty (DPH) a spotřební daně. Útvar proto loni také zvýšil počet pracovníků. Tradičně nejčastější byly případy krácení daní u pohonných hmot.

Vzhledem k situaci na Blízkém východě narostla úřadu také agenda související s mezinárodními sankcemi. V současnosti se to týká nejvíce KLDR, Sýrie, Afghánistánu, Libye nebo Íránu. Za loňský rok vedl úřad 33 řízení pro podezření z porušení právních předpisů v oblasti mezinárodních sankcí, o rok dříve to bylo osm řízení. Ve 24 případech FAÚ vydal rozhodnutí o uložení pokuty.

Daně, nebožtík i starosta - gambler

FAÚ je součástí celosvětové sítě takzvaných finančních zpravodajských jednotek zřízených proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Vedle toho je také koordinátorem uplatňování mezinárodních sankcí.

Například FAÚ podle výroční zprávy odhalil případ, kdy obec přišla o více než jeden milion korun, když starosta závislý na hazardu posílal peníze obce na vlastní účet.

Další případ se týkal osoby činné ve veřejném životě. Snažila se údajně v dědickém řízení prokázat, že nebožtík jí nečekaně zanechal prostředky v řádu milionů korun. Prokázalo se však, že překvapivý milionář nevykonával za svého života žádnou činnost, ze které by mohl nabýt tak rozsáhlý majetek.

V případě krácení DPH pak informoval úřad o tom, že dvě obchodní společnosti nezaplatily na daních 53 milionů korun. Do podvodu byla zapojena inkasní společnost, která prováděla správu pohledávek a závazků. „I přes snahu přesunout prostředky na dalšího obchodníka v řetězci došlo k blokaci bankovního účtu a podání trestního oznámení,“ uvádí zpráva.

FAÚ předloni zjišťoval například toky peněz od firmy Promopro, která v době českého předsednictví EU zajišťovala pro stát zakázku na audiovizuální služby, kterou se zabývá protikorupční policie.

Statistiky činnosti Finančního analytického útvaru v letech 2010 až 2012

2012 2011 2010
Zajištěné peníze (mil. Kč) 1005 808 287
Podaná trestná oznámení 429 256 296
Přijatá oznámení o podezřelém obchodu 2191 1970 1887
Mezinárodní sankce: zahájená správní řízení 33 8 -
Mezinárodní sankce: Uloženo pokut 24 4 -

Statistiky činnosti Finančního analytického útvaru v letech 2010 až 2012

Ukazatel201220112010
Zajištěné peníze (mil. Kč)1005808287
Podaná trestná oznámení429256296
Přijatá oznámení o podezřelém obchodu219119701887
Mezinárodní sankce: zahájená správní řízení338-
Mezinárodní sankce: uloženo pokut244 -

Zdroj: Výroční zpráva Finančního analytického útvaru MF