Tržby JP Morgan a Wells Fargo zklamaly

Wells Fargo

Wells Fargo Zdroj: reuters

Efekt refinancování hypoték, který pomohl ziskovosti amerických bank, nejspíš odeznívá. Pro tamní finanční sektor jde o jeden ze znaků zhoršující se kondice americké ekonomiky. Výsledky hospodaření dvou z největších amerických bank za první čtvrtletí letošního roku zveřejněné v pátek ukázaly na značné zpomalení produktů refinancování.

JP Morgan Chase, největší americká banka podle objemu majetku, zaznamenala v prvních třech měsících letošního roku pokles výnosů o čtyři procenta ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Wells Fargo, čtvrtá největší banka, reportovala 1,7procentní pokles výnosů.

„Výkonnost finančních domů může signalizovat zpomalující se ekonomiku na období několika nadcházejících čtvrtletí,“ myslí si Todd Hagerman, analytik společnosti Sterne Agee & Leach. Také další americká data zveřejněná v pátek zaskočila investory. Americké maloobchodní tržby v březnu překvapivě poklesly o 0,4 procenta.

Navzdory poklesu tržeb a pochybnostem Fedu o schopnostech banky ustát větší otřesy na trhu dosáhla JP Morgan v prvním kvartále rekordního čistého zisku ve výši 6,53 miliardy dolarů, tedy 1,59 dolaru na akcii. Analytici v průměru očekávali 1,39 dolaru na akcii. Loni banka v prvních třech měsících roku vydělala 4,92 miliardy dolarů, tedy 1,19 dolaru na akcii. Zisk tak vzrostl o více než 30 procent. Z velké části se na tom ale podílely jednorázové položky, nejde tedy o zlepšení provozního výsledku. Celkové výnosy dosáhly 25,85 miliardy dolarů při očekávání analytiků 25,73 miliardy dolarů.

Akcie v pátečním obchodování reagovaly poklesem o 0,6 procenta. „Proti překvapení na úrovni zisku, důsledné kontrole nákladů, solidní ziskovosti a vysoké kvalitě úvěrových portfolií stojí jednorázové položky, horší než očekávané příjmy z obchodování na finančních trzích a první náznaky zpomalení ve finanční divizi,“ uvedl analytik společnosti Patria Finance Branislav Soták. „Výsledky vnímáme neutrálně,“ dodal.

Bankovní dům Wells Fargo, který je největším poskytovatelem hypotečních úvěrů ve Spojených státech a jehož hlavním akcionářem je Warren Buffet, také vykázal rekordní zisk. Čistý zisk banky vzrostl v prvním čtvrtletí o 22 procent na 5,17 miliardy dolarů, tedy 92 centů na akcii. I v případě Wells Farga ovšem šlo spíše o jednorázové položky než o zlepšení provozního výsledku.

New York - od našeho zpravodaje