Zákon zpřísní prodej pojištění, zdůrazňuje odbornost zprostředkovatelů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Nová norma Evropské unie přináší přísnější požadavky na odbornost zprostředkovatelů pojištění. Klient by měl být zevrubně informován o celkových nákladech na životní pojištění s investiční složkou. U všech produktů by se mu ale mělo dostat individuální rady podle jeho potřeb.

„Pojišťovna dává radu na vlastní produkty, které má v portfoliu, zprostředkovatel z relevantního vzorku produktů na trhu,“ popsal ředitel úseku právních služeb Partners Vít Mikolášek.

Zásadní změnou jsou stejná pravidla prodeje pojištění pro všechny. „Stejné povinnosti a ochrana zákazníků nyní budou platit pro zprostředkovatele, on-line srovnavače i zaměstnance pojišťoven,“ uvedl místopředseda Asociace českých pojišťovacích makléřů Ivan Špirakus.

Zásadní změnu představují stejná pravidla prodeje pojištění pro všechny.

Česko má na zavedení směrnice, která právě vstoupila v platnost, do svého právního řádu dva roky. Ministerstvo financí tak připravuje nový zákon o distribuci v pojišťovnictví, který předloží do konce letošního roku.

Nové povinnosti přitom mohou zvýšit náklady pojišťoven i zprostředkovatelů. „Lze tedy očekávat, že se z tohoto pohledu zvýší tlak na ceny pojistek. Na druhé straně ty jsou dány také konkurencí na trhu, která je díky vysokému podílu nezávislých zprostředkovatelů vysoká a výrazně tlačí ceny směrem dolů,“ zdůraznil výkonný ředitel Unie společností finančního zprostředkování a poradenství Jiří Šindelář. V konečném důsledku se tak ceny zvedat nemusí. Není to ovšem jediná norma, které se musí zprostředkovatelé a pojišťovny v poslední době přizpůsobit.

„Tyto předpisy zavádí předsmluvní informační povinnosti o pojistných produktech. Jejich důsledkem je přemíra požadavků na předsmluvní informace, která se může bohužel ukázat jako kontraproduktivní, kdy spotřebitel nemusí být schopen rozlišit mezi informacemi pro něj zásadními a podružnými,“ popsala některá praktická úskalí Jolana Ackermannová z České asociace pojišťoven.

Životní pojištění, spoření na penzi: Jak získat maximální daňový odpočet