Závislost španělských bank na levných půjčkách ECB je na rekordu

Španělská banka Santander

Španělská banka Santander Zdroj: profimedia.cz

Španělské banky, které mají de facto zapovězen přístup na mezibankovní úvěrový trh, v průběhu března zvýšily závislost na levných půjčkách od Evropské centrální banky (ECB). Půjčily si dvakrát tolik peněz než v únoru, a jejich závislost na ECB tak vystoupila na nový rekord. Na nové maximum se tak dostala i cena pojištění proti riziku státního bankrotu Španělska.

Ze statistiky španělské centrální banky vyplývá, že tamní finanční instituce si od ECB v březnu vypůjčily rekordních 316,3 miliardy eur (asi 7,8 bilionu korun). V únoru to bylo 169,8 miliardy eur. Zpráva přispěla k tomu, že se začaly citelně snižovat ceny akcií bank na burzách v západní Evropě a prohloubily se obavy, zda novým nejslabším článkem eurozóny se za současné dluhové krize nestane právě Španělsko.

V reakci na zveřejněná data se prudce zvýšila cena takzvaných úvěrových swapů (CDS), které slouží jako pojištění investice do španělských státních dluhopisů. CDS na pětileté španělské bondy se podle společnosti Markit vůbec poprvé dostaly na 500 bazických bodů. To znamená, že na pojištění investice za deset milionů eur už je třeba zaplatit roční pojistku 500 tisíc eur.

Lépe na tom nejsou ani ty banky, které španělská vláda zestátnila. Centrální banka se nyní snaží prodat menší Banco de Valencia a středně velkou katalánskou spořitelnu Catalunya Caixa. Později se bude nabízet ještě jedna banka.

Potenciální investoři ale zřejmě nebudou mít zájem, pokud se stát nezaručí za budoucí ztráty. Ty hrozí ještě z dob finanční krize, hlavně z roku 2008, kdy ve Španělsku splaskla bublina na realitním trhu. Vytrvalý růst cen nemovitostí trval asi deset let.

Země bude na sanaci zestátněných bank potřebovat nejméně 20 miliard eur (asi 495 miliard korun). Vláda tlačí na ostatní banky, aby revitalizaci sektoru samy zaplatily. Madrid se tak chce vyhnout situaci, kdy bude muset opět banky sanovat z peněz daňových poplatníků.