Zisk Komerční banky loni vzrostl téměř o polovinu

Komerční banka

Komerční banka Zdroj: profimedia.cz

Komerční bance v loňském roce stoupl meziročně čistý zisk o 46,4 procenta na 14,2 miliardy korun. Objem úvěrů poskytnutých klientům v roce 2012 vzrostl o 4,1 procenta na 469,1 miliardy korun.

Po úspěšném roce představenstvo banky navrhne dozorčí radě a valné hromadě vyplatit dividendy za 8,687 miliardy korun, což je 230 korun na jednu akcii.

„Celkově hodnotíme čísla Komerční banky jako mírně lepší proti očekáváním. Část investorů ale může být zklamána nižším výplatním poměrem, což může tlumit pozitivní tržní reakci,“ řekl analytik Patria Finance Tomáš Tomčány. Zisk byl šest procent nad odhady analytiků, také celkové bankovní výnosy lehce předčily jejich očekávání, zejména pak čistý úrokový příjem a výnosy z poplatků a provizi. Banka jako obvykle také pozitivně překvapila nízkými náklady na riziko, dodal.

Celkové provozní výnosy loni meziročně klesly o 0,2 procenta na 32,7 miliardy korun. Výnosy z finančních operací vzrostly, naopak výnosy z poplatků se i nadále snižovaly. Klesly také čisté úrokové výnosy v důsledku nízkých tržních úrokovým sazeb.

Čisté úrokové výnosy se snížily o 1,1 procenta na 21,947 miliardy korun. Byly podpořeny růstem objemu poskytnutých úvěrů a přijatých depozit, výrazné snížení tržních sazeb během roku negativně ovlivnilo výnos z reinvestice vkladů.

Vývoj akcií Komerční bankyVývoj akcií Komerční banky | Patria Online

Objem celkových aktiv Skupiny KB se meziročně zvýšil o 4,2 procenta na 786,8 miliardy Kč. Pohledávky vůči bankám poklesly o 36,8 procenta na 64,1 miliardy korun.

Skupina KB ke konci loňského roku obsluhovala 2,5 milionu klientů. Samotná Komerční banka měla 1,602 milionu klientů, meziročně beze změny. Z toho 1,343 milionu byli občané a dalších 259 tisíc zákazníků bylo z řad podnikatelů, firem a korporací. Stavební spořitelna Modrá pyramida obsluhovala 609 tisíc zákazníků a penzijní připojištění u Penzijního fondu KB využívalo 571 tisíc občanů. Služeb společnosti ESSOX využívalo 266 tisíc aktivních klientů.

Většinový vlastník banky, francouzská Société Générale, se ve čtvrtém čtvrtletí propadl do ztráty 476 milionů eur (asi 12 miliard Kč). Banka se potýká s problémy v eurozóně a uvedla, že bude v příštích třech letech pokračovat ve snižování nákladů. O rok dříve banka vytvořila zisk 100 milionů eur.