Investice do aut rostou, nejvíce do nákladních vozů

Euro (ilustrační foto)

Euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Images Money via Flickr

Podniky investují do firemních automobilů více než loni. Ukazují to statistiky České leasingové a finanční asociace (ČLFA), která kromě bank sdružuje všechny významné tuzemské poskytovatele leasingových a úvěrových produktů. Zatímco v loňském prvním pololetí poskytli členové ČLFA firmám na pořízení nových i ojetých osobních, užitkových a nákladních automobilů 20 miliard korun, ve stejném období letošního roku to bylo 23,8 miliardy, tedy téměř o pětinu více.

Dynamičtější meziroční nárůst přitom zaznamenala kategorie financování nákladních vozidel – objem obchodů se v ní zvýšil o 34 procent. V oblasti firemních osobních a užitkových aut asociace hlásí meziroční růst o 11 procent. Koresponduje to s celkovými pololetními výsledky ČLFA, které prokazují sílící poptávku především ve financování výrobních prostředků – tedy strojů, zařízení a právě i nákladních aut. „Z makroekonomického pohledu je to potěšující zpráva, která signalizuje, že firmy se nadechují k růstu,“ říká předsedkyně představenstva ČLFA Jiřina Tapšíková.

Flexibilní alternativy

Nárůst obchodů členů ČLFA přichází v době, kdy jsou pro mnohé firmy obtížně dostupné klasické bankovní podnikatelské úvěry, a jejich objemy proto klesají. Důvodem je zpřísnění pravidel pro posuzování rizik, které banky musely přijmout v reakci na globální finanční krizi. Logickým vyústěním je přeliv zájmu od bankovních produktů k jiným alternativám. „Velká část firem, především ze sektoru malých a středních podniků, řeší financování svých investičních, ale i provozních potřeb prostřednictvím produktů našich členů, které dokážou flexibilně reagovat na jejich aktuální požadavky,“ vysvětluje Jiřina Tapšíková.

Jde o produkty, které jsou založeny na zajištěném vlastnictví financované věci. To poskytuje financující společnosti dostatečnou jistotu, a proto může jít do podstatně vyšších rizik než banka. Financování leasingem nebo úvěrem se zajišťovacím převodem vlastnictví je navíc vhodné i pro začínající podnikatele bez úvěrové historie.

Než si vyberete

V oblasti financování aut (ale i ostatních komodit) dnes mají domácí podnikatelé na výběr stejné spektrum produktů jako jejich kolegové na nejvyspělejších západních trzích. V zásadě vybírají ze tří základních instrumentů: z podnikatelského úvěru, finančního leasingu a operativního leasingu.

Říci, který z nich je nejvýhodnější, nelze. Každý má svá specifika. Rozhodnutí, jaký produkt zvolit, by měla předcházet pečlivá rozvaha. Klient si musí stanovit své preference z hlediska účetního, především to, chce-li automobily vlastnit (a postupně odepisovat), anebo jestli upřednostní model, kdy bude užívat vozidla vlastněná pronajímatelem. Důležité také je, jestli od spolupráce s leasingovou či úvěrovou firmou očekává pouze profinancování automobilu, anebo požaduje i doplňkový servis. V prvním případě se bude rozhodovat mezi finančním leasingem nebo podnikatelským úvěrem, ve druhém bude zcela jistě pokukovat po operativním leasingu.

Investice do aut rostou, nejvíce do nákladních vozůInvestice do aut rostou, nejvíce do nákladních vozů | CLFA

Česká specifika

Oproti většině rozvinutých trhů je ten náš specifický prolínáním finančního leasingu a podnikatelského úvěru. Důvodem je navázání minimální délky finančního leasingu na dobu odpisování financované komodity. U osobních automobilů tato hranice činí 54 měsíců, což jej v konkurenci podnikatelského úvěru, který takto limitován není, v některých případech diskvalifikuje. V podstatě všechny leasingové společnosti mají v nabídce oba produkty.

Finanční leasing volí klienti, pro které délka smlouvy nepředstavuje zásadní problém. Naopak ti, kteří preferují co nejrychlejší průběh kontraktu, dávají přednost podnikatelskému úvěru. I proto se finanční leasing prosazuje mnohem lépe v kategorii nákladních aut, jejichž životnost v rámci jednotlivých firem je mnohem delší, než je tomu u osobních či užitkových automobilů. Ve sféře nákladních automobilů proto finanční leasing dominuje.

Naopak kategorii financování osobních a užitkových vozů vládnou podnikatelské úvěry. A mezi nimi se stále razantněji prosazuje operativní leasing: v oblasti financování osobních a užitkových aut mu už náleží zhruba čtvrtinový podíl a v kategorii nákladních vozidel dokonce třetinový. Většina odborníků se navíc shoduje, že právě operativní leasing bude postupně svou pozici posilovat. V České republice totiž ještě zdaleka nedosahuje takové penetrace jako ve většině západních ekonomik.

Produkty vhodné pro financování firemních aut:

finanční leasing – dlouhodobý pronájem, při němž zákazník získává právo užívat vůz, který je po dobu kontraktu v majetku pronajímatele; cílem je převod pronajatého vozu do majetku zákazníka po uhrazení všech jeho závazků

podnikatelský úvěr – z pohledu čistě uživatelského jde v podstatě o shodný nástroj jako finanční leasing, hlavní rozdíl spočívá v tom, že v případě úvěru se klient stává majitelem vozu ihned po podpisu smlouvy

operativní leasing – zákazník automobil využívá po dobu smlouvy a pak jej vrací pronajímateli, ve splátkách si navíc může předplácet řadu služeb, které souvisejí s užíváním vozu, z ceny nového auta zaplatí pouze tu část, kterou opotřebuje, a díky tomu v něm neváže kapitál

zpětný leasing – zákazník prodává vlastní automobily leasingové společnosti za předem dohodnutou cenu, leasingová firma mu je vzápětí pronajme, klient tak okamžitě získá potřebnou hotovost a zároveň může využívat všech výhod leasingu