Generační střet. Šéfové korporací a zaměstnanci mají protichůdné představy o práci z domova

Elon Musk zavelel k povinnému návratu svých zaměstnanců na pracoviště pod hrozbou propuštění.

Elon Musk zavelel k povinnému návratu svých zaměstnanců na pracoviště pod hrozbou propuštění. Zdroj: ČTK

Vedení velkých amerických firem čím častěji trvá na návratu zaměstnanců do kanceláří. Před několika měsíci o povinném návratu části zaměstnanců na pracoviště rozhodl šéf americké banky JP Morgan Jamie Dimon. Před pár týdny ho v dopise zaměstnancům následoval šéf Tesly a SpaceX Elon Musk. K zastáncům staré dobré práce bok po boku se přidal i šéf Starbucksu. Šel na to z jiného konce, ale neuspěl.

„Prosil jsem je, řekl, že si kleknu na kolena nebo udělám kliky. Cokoli, co budou chtít, jen ať se vrátí. A navzdory všem snahám se mi je nepodařilo dostat zpátky do práce,“ popsal generální ředitel Starbucksu Howard Schultz vyjednávání o návratu do kanceláří. Důvody neporozumění s mnoha zaměstnanci shrnul 69letý manažer velmi trefně: „Uvědomuji si, že jsem člověk ze staré školy, a toto je jiná generace.“

Když vás vládce Marsu nechce...

Navzdory svému zklamání Schultz zaměstnancům povinný návrat do kanceláří nenařídil. Cestou nátlaku se ale rozhodl vydat Elon Musk, když v e-mailu zaměstnancům Tesly oznámil jejich závazný návrat na pracoviště s tím, že pokud neuposlechnou, bude to považovat za výpověď. Každý zaměstnanec by tak měl strávit na pracovišti nejméně čtyřicet hodin týdně.

„Je to méně, než chceme po dělnících v továrnách,“ dodal. Tímto patrně odkázal na skutečnost, že pracovníci v šanghajské továrně Tesly museli na jaře kvůli čínským protipandemickým opatřením pracovat až dvanáct hodin denně šest dnů po sobě, a navíc přespávali v areálu v továrny. „Ti, kteří s prací z kanceláře nesouhlasí, ať jdou předstírat práci jinam,“ vzkázal kritikům svého opatření na Twitteru.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!