Irsko loni rostlo skoro o pět procent, zřejmě nejvíce z celé EU

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Edward O'Connor via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Irská ekonomika v loňském roce obnovila silný růst a její výkon se zvýšil o 4,8 procenta. Irsko tak loni za sebou nechalo období propadu a stagnace, do něhož se dostalo v době globálních finančních otřesů a své dluhové krize po roce 2008. Podle agentury Reuters byl loňský růst v Irsku pravděpodobně nejrychlejší v celé Evropské unii.

Irský výkon byl loni téměř čtyřikrát vyšší než průměrný růst o 1,3 procenta v Evropské unii po započtení údajů z většiny členských zemí. Letos by měla být irská ekonomika opět jednou z nejsilnějších v Evropě. Vláda v říjnu v rozpočtu pro tento rok předpověděla růst hrubého domácího produktu (HDP) o 4,7 procenta.

Irská ekonomika prudce rostla zejména v prvním pololetí, zatímco ke konci roku zpomalila a ve čtvrtém čtvrtletí její mezičtvrtletní tempo sestoupilo na 0,2 procenta. Soukromá spotřeba ale v posledním kvartále vzrostla o 1,3 procenta a vývoz se zvýšil o 1,2 procenta. „Ukazuje to, že oživení se rozšiřuje a sílí,“ řekl Reuters hlavní ekonom irské pobočky KBC Bank Austin Hughes. „Nejpovzbudivějším aspektem je vzestup domácí poptávky,“ dodal.

Po propadu z let 2008-2010 o celkem více než deset procent Irsko rostlo v dalších třech letech slabými tempy pod jedním procentem. Vláda v loňském roce původně očekávala růst jen 2,1 procenta, odhad ale výrazně zvýšila poté, co HDP v prvním čtvrtletí vyskočil o více než sedm procent.

Irsko po kolapsu svých největších bank dostalo v roce 2010 od EU a Mezinárodního měnového fondu záchranný program v sumě 85 miliard eur (2,3 bilionu korun). Po letech drastických úsporných opatření země na konci roku 2013 mezinárodní záchranný program ukončila a vrátila se úspěšně na kapitálové trhy.

Reportáž E15: Opuštěná irská satelitní městečka čekají na druhý život