Krsek investuje peníze z prodeje podílu ve Škodě Transportation

Tomáš Krsek

Tomáš Krsek Zdroj: profimedia

Tomáš Krsek
Tomáš Krsek
3
Fotogalerie

Bývalý šéf a největší akcionář Škody Transportation Tomáš Krsek investoval ve Finsku část peněz z prodeje svého podílu PPF. Získal 70procentní podíl ve firmě Winda Power, která se zabývá výstavbou větrných parků. Píšou to dnešní Hospodářské noviny. Podle odhadů odborníků, které list oslovil, se cena podílu spolu s následnými investicemi může pohybovat okolo 3,5 miliardy korun.

Finskou firmu bude nyní ovládat Krskova Green Horizon Renewables a finská investiční banka Merasco. Winda Power se specializuje na přípravu výstavby větrných elektráren. Připravený projekt pak prodá někomu, kdo větrníky postaví a buď provozuje, nebo je po spuštění prodá dál.

Plán do budoucna je stavbu elektráren nejen připravovat, ale také je budovat a provozovat. Projektový manažer Green Horizon Renewables Robert Doucha HN řekl, že firma uvažuje i o expanzi do Švédska a Estonska. Do různých obnovitelných zdrojů v nejbližších letech hodlá firma investovat ještě zhruba tři miliardy korun.

Winda Power nyní pracuje na šesti projektech s předpokládaným instalovaným výkonem 200 megawattů, což odpovídá zhruba dvěma třetinám všech větrníků v Česku. "Mezi hlavní výhody finského trhu patří výborné větrné podmínky, stabilní politická situace, nízký podíl elektřiny vyrobené z větru a vysoká poptávka po nových zdrojích," řekla listu Kateřina Zychová, která s Krskem na investicích spolupracuje.

Pětačtyřicetiletý podnikatel Krsek jako největší akcionář Škody Transportation inkasoval za prodej podílu několik miliard, ale výrazně více peněz získal už dříve na dividendách, píšou HN. Podle listu skončil v čele plzeňské Škody ke konci roku a nyní se naplno věnuje svým investicím. Těmi hlavními jsou litovelský výrobce papírenských strojů Papcel, jehož polovinu získal Krsek odhadem za vyšší stovky milionů, a stavitel operačních sálů Block z Valašského Meziříčí.

Za šedesátiprocentní podíl zaplatil zhruba miliardu korun. Krsek v současnosti hledá další průmyslové firmy nebo start-upy, do nichž by majetkově vstoupil, dodává deník.

Smlouvu o koupi 100 procent akcií plzeňské Škody podepsala investiční skupina PPF koncem loňského listopadu. PPF firmu převezme ihned poté, co transakci schválí antimonopolní úřad, což by mělo být do března. Média považují koupi odhadovanou na deset miliard korun za jeden největších obchodů loňského roku.