Lidí bez práce v Řecku opět ubylo, nezaměstnanost ale zůstává vysoká

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Míra nezaměstnanosti v Řecku se v únoru mírně snížila a dostala se na 25,4 procenta. V lednu podle zpřesněných údajů činila 25,6 procenta. Nezaměstnanost tak byla nejnižší od července 2012, kdy činila 25,3 procenta. Vyplývá to z údajů řeckého statistického úřadu ELSTAT.

Nezaměstnanost v Řecku v září 2013 stoupla na rekordních 27,9 procenta, od té doby se ale díky stabilizaci ekonomiky mírně snižuje. Stále však zůstává více než dvojnásobná v porovnání s průměrem eurozóny, který činil v únoru 11,3 procenta. Nezaměstnanost v Řecku tak patří mezi nejvyšší v Evropě.

Řecká ekonomika loni vzrostla o 0,7 procenta a vykázala první růst od roku 2008. Letošní rok ale zřejmě bude horší. Evropská komise totiž v úterý výrazně snížila odhad ekonomického růstu pro Řecko na letošní rok na 0,5 procenta z předchozích 2,5 procenta.

Analytici upozorňují, že bude trvat dlouho, než se nezaměstnanost v Řecku výrazněji sníží. Pro vytvoření zhruba 50 tisíc pracovních míst ročně je podle nich třeba, aby se tempo růstu pohybovalo v rozmezí tří až pěti procent. Bude tak trvat mnoho let, než se podaří najít práci pro milion nezaměstnaných, kteří se po propuknutí dluhové krize ocitli bez práce.