Lidl razantně navyšuje nástupní mzdy

Lidl

Lidl Zdroj: Profimedia

Maloobchodní řetězec Lidl výrazně navýší nástupní mzdy. Pokladní si od prvního března přijdou na 28 tisíc korun. Po dvou letech práce přesáhne jejich mzda 30 tisíc korun. 

Zároveň budou mít možnost ve větší míře využívat zkrácené úvazky, nově i 25 hodin týdně.

Nová mzda platí pro celou Českou republiku, v Praze je mzda zhruba o tisícovku ještě vyšší. "Již dnes zaměstnáváme více než deset tisíc zaměstnanců a v následujících třech letech počítáme s tím, že nabídneme práci dalším přibližně dvěma tisícům lidí,“ uvádí šéf českého Lidlu Pavel Stratil. Doplnil, že nástupní mzda při nejčastěji využívaném úvazku 35 hodin týdně činí v celém Česku nově 24 500 korun, při třicetihodinovém úvazku pak 21 tisíc.

Lidl zvyšuje vysokým tempem mzdy už druhý rok po sobě. V únoru 2016 byla mzda pokladních ještě 19 tisíc korun, nová mzda tak je téměř o polovinu vyšší. Podobným, ač nižším tempem, zvyšují mzdy svým zaměstnancům i ostatní řetězce. Například Tesco od minulého července zvýšilo mzdy o 14 procent.

Diskonty Penny Market již oznámily, že zvýší od 1. března mzdy, pokladní, zaměstnanci centrály a další pracovníci si polepší v průměru o sedm procent. Nástupní mzda na pozici pokladní - prodavač se na plný úvazek bude pohybovat mezi 18 tisíc korun a 21 tisíc korun podle regionu.

V českém maloobchodu je v odborech pět až sedm procent zaměstnanců. Podle odhadu odborů pracuje v maloobchodu a velkoobchodu v ČR 180 tisíc lidí.

Podle údajů portálu Platy.cz se průměrný plat prodavače letos zvýšil na 16 632 korun. Například Kaufland loni uvedl, že na nejnižších pozicích garantuje nejpozději do dvou let od nástupu mzdu minimálně 21 tisíc korun hrubého měsíčně.

Albert za uplynulých 12 měsíců navýšil mzdy provozním zaměstnancům v prodejnách o 32,5 procenta. Naposledy v lednu o 19 procent. "Tyto kroky odráží situaci na trhu práce, nedostatek volných pracovních sil a tlak na růst mezd. Ten si vyžádá dodatečné investice do mzdových prostředků, které pro tento rok navyšujeme o více než půl miliardy korun," uvedl mluvčí Jiří Mareček.