Německá ekonomika v prvním čtvrtletí zpomalila na 0,3 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Jean-Pierre Martineau via Flickr

Německá ekonomika v prvním čtvrtletí zpomalila růst proti předchozím třem měsícům na 0,3 procenta z 0,7 procenta v závěru loňského roku. Hlavním motorem růstu přitom byla domácí poptávka. Vývoz, který bývá tradičně hlavním tahounem růstu, naopak ekonomiku brzdil. Spolkový statistický úřad tak potvrdil předchozí předběžné údaje z poloviny tohoto měsíce.

V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt (HDP) největší evropské ekonomiky zvýšil o 1,1 procenta, což je rovněž stejné tempo, které uváděl předběžný odhad. V závěru loňského roku HDP expandoval tempem 1,6 procenta.

Domácí poptávka zvýšila růst HDP o půl procentního bodu. Naopak zahraniční obchod snížil ekonomický růst o 0,2 procentního bodu, uvedla agentura Reuters.

Statistický úřad dodal, že investice ve stavebnictví v prvním čtvrtletí vzrostly ve srovnání s předchozím kvartálem o 1,7 procenta. Hrubé kapitálové investice stouply o 1,5 procenta. Veřejná spotřeba se zvýšila o 0,7 procenta a soukromá o 0,6 procenta.

Za celý loňský rok německá ekonomika, na které je závislá i řada českých firem, vzrostla o 1,6 procenta. Německá vláda zvýšila minulý měsíc odhad letošního růstu domácí ekonomiky na 1,8 procenta a se stejným tempem růstu počítá i příští rok. Přední německé hospodářské instituty předpokládají v letošním roce expanzi o 2,1 procenta.