Německu rostou příjmy z daní rychleji než ekonomika

Wolfgang Schäuble

Wolfgang Schäuble Zdroj: ctk

Daňové příjmy Německa navzdory útlumu německé ekonomiky pokračují v růstu. Za prvních deset měsíců letošního roku se meziročně zvýšily o tři procenta na 469,2 miliardy eur (13 bilionů korun). V samotném říjnu stouply o 3,1 procenta na 40,3 miliardy eur. Ministr financí Wolfgang Schäuble předpokládá, že Německo v příštím roce poprvé od roku 1969 dosáhne vyrovnaného rozpočtu.

„Tyto výsledky potvrzují příznivý trend, který jsme zatím letos viděli,“ uvedlo ministerstvo. „Za růstem stál pokračující příznivý vývoj u daně z příjmu,“ dodalo.

Výnos u daně z příjmu se v říjnu meziročně zvýšil o 6,5 procenta díky rostoucím mzdám a stoupajícímu počtu zaměstnanců. „Situace na trhu práce zůstává mimořádně příznivá,“ uvedlo ministerstvo.

Vláda navíc předpokládá, že tempo růstu daňových příjmů v závěru roku ještě zrychlí. V celém roce by měly daňové příjmy podle vládní prognózy stoupnout o 3,5 procenta na 590,3 miliardy eur.

Prioritou vlády je rozpočet

Německá ekonomika se přitom ve třetím čtvrtletí pouze těsně vyhnula recesi, která se většinou definuje jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. Hrubý domácí produkt se zvýšil o 0,1 procenta, zatímco ve druhém kvartálu o 0,1 procenta klesl.

Vývoj německého růstu HDP

Vláda zařadila vyrovnaný rozpočet mezi své nejvyšší priority, ačkoli řada evropských zemí vyzývá Německo k podpoře hospodářského růst zvýšením rozpočtových výdajů.