Nezaměstnanost v Řecku mírně vzrostla, přesahuje 24 procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Míra nezaměstnanosti v Řecku se v lednu mírně zvýšila na 24,4 procenta z prosincových revidovaných 24,3 procenta. Bez práce bylo v lednu v zemi 1,169 milionu lidí. Nejhůře jsou na tom mladí lidé ve věku 15 až 24 let. V této věkové kategorii míra nezaměstnanosti v lednu činila 51,9 procenta.

Nezaměstnanost v Řecku stoupla nejvýše v září 2013, kdy činila 27,9 procenta. Navzdory snížení z tohoto rekordu zůstává stále míra nezaměstnanosti v Řecku více než dvojnásobná s průměrem v eurozóně, kde v lednu činila 10,3 procenta. Prosincový údaj byl revidován směrem vzhůru z původních 24 procent. Loni v lednu míra nezaměstnanosti činila 25,7 procenta.

Řecká ekonomika loni klesla o 0,3 procenta. V posledních třech měsících však již vykazovala mírné známky naděje, když ve srovnání s předchozím čtvrtletím se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,1 procenta, hlavně díky soukromé spotřebě a investicím, napsala agentura Reuters.

Řecký odborový svaz zaměstnanců v soukromém sektoru GSEE minulý měsíc uvedl, že míra nezaměstnanosti v Řecku sestoupí na úroveň z doby před příchodem hospodářské krize nejdříve za 20 let. Před příchodem krize se míra nezaměstnanosti v Řecku pohybovala v blízkosti sedmi procent.