Brigáda ve fastfoodu i za 130 korun na hodinu. Kde si student vydělá nejvíc?

Subway

Subway Zdroj: Subway

Burrito Loco
KFC
Subway
KFC
McDonald's
11
Fotogalerie

Řetězce rychlého občerstvení rády využívají služeb brigádníků. V některých fastfoodech si pak studenti mohou vydělat až 130 korun za hodinu. To je víc než celostátní průměr ve srovnání jiných brigád, které jsou aktuálně k mání.  

Odměna za hodinu se ale i na dvou pobočkách stejného řetězce může lišit. Například McDonald's, Bageterie Boulevard nebo Subway fungují na principu franšíz, licenci tak vlastní nezávislí podnikatelé. Držitelé licence jsou tak schopni ovlivňovat brigádníkům mzdy. Rozdíl je pak přirozeně dát lokalitou a kupní silou regionu. Ve velkých městech se tak platí víc.

„Průměrná nástupní hodinová mzda pro brigádníky v pražských restauracích činí v současné chvíli 120 korun, 110 korun pak mimo Prahu,“ vysvětluje pro E15.cz tisková mluvčí McDonald's Zuzana Svobodová.

Na stejném principu funguje i Subway. „Ohodnocení zaměstnanců jednotlivých poboček Subway je zcela v rukou jejich vlastníků - franšízantů. Všechny pobočky na světě jsou vlastněny franšízanty,“ uvedla Irena Očková, mluvčí Subway. Na serveru indeed.cz, který slouží jako vyhledávač nabídek práce, inzerují pražské pobočky Subway až 130 korun za hodinu. Nabídky v Brně, případně dalších městech, kde Subway působí, mohou být třeba až o 40 korun nižší.

V KFC si brigádníci mohou vydělat až 121 korun za hodinu. „Mzda pak samozřejmě záleží na délce a počtu odpracovaných směn, ale také na čerpání benefitů jako třeba výhod konzumace v celé síti našich restaurací či kaváren AmRest,“ říká Barbora Řehořová, HR Country Manager KFC. Pod AmRest spadají další značky bister a restaurací jako například Pizza Hut, Starbuck's či Burger King.

Inzerce na serveru indeed ukazuje základní mzdu v Burger Kingu 110 korun za hodinu. Vedoucí směny si ale může vydělat až 130 korun. „Výše mzdy brigádníků se odvíjí od vykonávané pozice a počtu odpracovaných směn,“ říká Daniel Ryška, ředitel Burger Kingu pro střední a východní Evropu. 


 Kolik nabízí vybrané fastfoody v Praze


Bageterie Boulevard: 100 - 130 Kč/hod.

Burger King: 100 - 115 Kč/hod.

Burrito Loco: 106 Kč/hod., s odměnami může být vyšší

KFC: 121 Kč/hod.

McDonald's: 120 Kč/hod. v Praze, 110 Kč/hod. mimo Prahu

Subway: 100 - 130 Kč/hod.   

Průměrná odměna za hodinu práce napříč obory je pro brigádníky v ČR 117 Kč/hod.

Méně než ve fastfoodech si brigádník vydělá například v síti multikin CineStar (88 Kč/hod.) či knihkupeckém řetězci Kanzelsberger (86 Kč/hod.).

Více se dá naopak vydělat například ve skladu společnosti Bosch (148 Kč/hod.), nebo v on-line obchodu Košík.cz (164 Kč/hod.).

Zdroj: Data firem, Indeed.cz a další pracovní portály