Češi loni omezili zahraniční dovolené, může za to slabá měna

Turecké letovisko Antalya

Turecké letovisko Antalya Zdroj: Omer Unlu, Flickr.com (CC BY 2.0)

Češi se loni vypravili na méně zahraničních dovolených, naopak vzrostl zájem o delší pobyty v tuzemsku. Důvodem může být i slabší koruna. Hitem loňských dovolených byly Egypt a Maďarsko, klesl zájem o Turecko a Francii. Stálicí zůstalo Chorvatsko.

Zatímco počet výjezdů do ciziny klesl meziročně o tři procenta na 4,06 milionu, delších cest po tuzemsku bylo o osm procent více - celkem 7,7 milionu. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Podle Asociace cestovních kanceláří stojí za poklesem zahraničních cest právě slabá česká měna. „Na výjezdech do zahraničí se samozřejmě výrazně podepsalo opatření České národní banky vedoucí ke snížení kurzu koruny, které plně dopadlo na individuální cestující,“ uvedla Eva Mráčková z asociace.

Kurz koruny k dolaru

„Pokles (zahraničních cest) se může týkat hlavně nízkopříjmových obyvatel, kteří každý rok zvažují, zda vůbec na dovolenou poletí, a kteří kvůli slabé koruně dali přednost neleteckém zájezdu, nebo zůstali doma,“ reagoval mluvčí CK Fischer Jan Osúch.

Celkem si tak loni Češi dopřáli 11,73 milionu dovolených, což je meziročně o čtyři procenta více. U zahraničních destinací v roce 2014 výrazně klesl zájem o zájezdy do Turecka (-39 procent) ve srovnání s předchozím rokem. Na oblibě ztratila také Francie. Stálicí v zájmu českých dovolenkářů je Chorvatsko, kam loni zavítalo 785 tisíc českých turistů, což je téměř stejně jako v roce 2013.

Delší cesty Čechů do zahraničí podle cílové destinace
Země 2014 (v tisících) 2014 (v tisících) Změna v procentech
Chorvatsko785 797 -1,51
Itálie553 526 5,06
Slovensko480 496 -3,38
Rakousko306 339 -9,76
Řecko291 339 -13,97

Zdroj: ČSÚ

Počet delších cest Čechů do Maďarska loni vyskočil o 84 procent, do Egypta pak o 52 procent. „Egypt se těší stále většímu zájmu českých turistů. V loňském roce u nás stouply prodeje o 75 procent,“ uvedla Simona Fischerová z cestovní agentury eTravel.

Cestovní agentura Invia.cz pokles zájmu o zahraniční zájezdy neregistruje. „Pokles výjezdů, který vyplývá z údajů ČSÚ, pravděpodobně dokladuje údaje o individuální turistice,“ uvedl Michal Tůma z Invia.cz.