Češi vyrážejí nakupovat k Němcům: lákají je ceny i kvalita

nákup, supermarket

nákup, supermarket Zdroj: profimedia.cz

Sasko se stalo nejen před Vánocemi vyhledávaným cílem nákupních výletů Čechů. Ti jezdí do sousední německé spolkové země nakupovat kvůli lepším cenám, většímu výběru zboží a taky jeho vyšší kvalitě. Ukázal to průzkum pro Průmyslovou a obchodní komoru (IHK) v Saské Kamenici, jehož výsledky zveřejnil regionální deník Freie Presse.

Cenovou výhodnost nákupů za hranicí uvedla největší část účastníků průzkumu, který pro IHK vypracovala univerzita v Plzni spolu s Technickou univerzitou v Saské Kamenici (Chemnitz). Z Česka se kvůli ní do Saska vydává téměř 30 procent nakupujících.

Pro Čechy hraje důležitou roli také kvalita zboží prodávaného v Německu. Kvůli ní do Saska vyráží čtvrtina nakupujících.

Mnoho Čechů, hlavně z pohraničí, vyráží do Německa nakupovat pravidelně. „Na tuto stále rostoucí skupinu zákazníků nejsou němečtí obchodníci a restauratéři ještě dostatečně připraveni,“ soudí Ilona Rothová z IHK. Na rozdíl například od Drážďan patří podle ní v Saské Kamenici a okolí české nápisy v prodejnách nebo dvoujazyčné jídelní lístky v restauracích zatím spíše k výjimkám.

Podle průzkumu přitom Češi v Sasku průměrně za jednu návštěvu utratí mezi 51 a 100 eury (zhruba 1300 až 2500 korun). Nejvíce podle IHK nakupují potraviny, drogistické zboží, oblečení a zábavní elektroniku.

Výraznou orientaci českých zákazníků na kvalitu potvrzují i sami obchodníci v Sasku. „Češi vyhledávají jen značkové zboží,“ řekl Freie Presse majitel prodejny se sportovním vybavením v Marienbergu Wolfgang Ehnert. Ten kvůli rostoucímu zájmu Čechů o nakupování za hranicí do obchodu najal i český personál.