Hokejová Liga mistrů zůstává popelkou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

V minulém týdnu začal druhý ročník obnovené hokejové Ligy mistrů. Představí se v ní více týmů než loni, bude se ale hrát o stejné peníze. V základních skupinách bude hrát i šest českých celků.

S fotbalovou soutěží stejného názvu se hokejová Liga mistrů nemůže měřit. Letos si týmy stejně jako loni rozdělí 1,5 milionu
eur. Letos bude v soutěži 48 celků, tedy o čtyři více než loni, přestože už v minulé sezoně účastníci kritizovali přílišný počet klubů v soutěži.

„Ti, kteří odměny srovnávají s fotbalem, si musí uvědomit, že 1,5 milionu eur je polovina provozního rozpočtu soutěže. Polovinu z výdělku rozdělíme zpět mezi kluby,“ uvedl šéf soutěže Martin Baumann. Jenže jak ukazuje loňská zkušenost, účast je spíše ztrátová. Celky si platí cestování a ubytování. Výši nákladů pak jen stěží pokryje startovné. Loňský švédský šampion Lulea, si v soutěži vydělal 135 tisíc eur.

Kluby si příliš nevydělají ani na vstupném. Průměrná návštěva jsou tři tisíce diváků, ale jen díky play-off. V základní skupině dorazilo na některé zápasy jen několik stovek lidí. Soutěž by mohla oživit účast klubů z KHL. Ty ale své zapojení odmítají. Letošní ročník tak napoví, kudy dál. Loňský čeští zástupci označili za „drahou přípravu na sezonu“.

Nesrovnatelné Ligy mistrů
hokejfotbal
Celková dotace (v eurech) 1,5 mil. 724 mil.
Výdělek loňského vítěze (v eurech) 150 000 57,9 mil.
Návštěva posledního finále 5540 70 500

Pramen: uefa.com; championshockeyleague.net