„Ničitel klasických knihkupců“ Amazon otevřel první kamenný obchod

První kamenné knihkupectví Amazonu v Seattlu

První kamenné knihkupectví Amazonu v Seattlu Zdroj: Amazon

Největší světový internetový obchod Amazon otevřel v americkém Seattlu své první kamenné knihkupectví. Právě Amazon přitom bývá označován za příčinu úbytku klasických prodejen knih. Zákazníci si v novém knihkupectví mohou nakoupit knihy za stejné ceny jako na internetových stránkách společnosti.

„Využili jsme dvacetileté zkušenosti z internetového prodeje knih k vybudování obchodu, který spojuje výhody klasického i internetového nakupování,“ uvedla viceprezidentka podniku Jennifer Castová.

Nabídka knihkupectví se má řídit hodnocením a prodejem knih na internetových stránkách Amazonu. Návštěvníci si rovněž mohou vyzkoušet a koupit různá zařízení společnosti Amazon, například elektronickou čtečku knih Kindle. „Doufáme, že to nebude naše jediné knihkupectví. To se však ještě uvidí,“ řekla Castová listu Seattle Times.

Amazon v září oficiálně otevřel distribuční centrum v Dobrovízi u Prahy. Do roku 2018 v tomto centru najde práci 2000 stálých a 3000 sezonních zaměstnanců. Další distribuční centrum mělo vzniknout v Brně, po průtazích města ohledně změny územního plánu se ale developer nakonec rozhodl od záměru odstoupit.