Nová sjezdovka na Ještědu je hotová. Zahájí provoz před Štědrým dnem

Na Nové Skalce pod Ještědem se bude lyžovat již v této sezóně.

Na Nové Skalce pod Ještědem se bude lyžovat již v této sezóně. Zdroj: TMR

Nová Skalka si od společnosti TMR vyžádala investici 140 milionů korun.
Nová sjezdovka na Nové Skalce je jeden a půl kilometru dlouhá a pětačtyřicet metrů široká.
Stavební práce na letošním největším tuzemském lyžařském projektu na Nové Skalce pod Ještědem začaly v polovině října, hotovo bylo za dva měsíce.
4
Fotogalerie

Počasí zatím lyžařům v Jizerských horách příliš nepřeje, proto lyžařská sezona na Ještědu u Liberce začne až 23. prosince. Sjezdovky včetně té nově vystavěné budou v provozu každý den od půl deváté ráno do čtyř hodin odpoledne.

Na Ještědu letos provozovatel areálu, společnost Tatry Mountain Resort, vybudoval sjezdovku Nová Skalka, která nahradí nebezpečnou trať, kde se lyžovalo v minulosti.

„Sjezdovka Nová Skalka je určená pro jednodenní lyžování, které je nyní možné v rámci vyhlášených omezujících opatření v důsledku pandemie koronaviru,“ uvedl ředitel střediska Ještěd Jakub Hanuš.

„Vzhledem k tomu, že se navíc nachází v dobré spádové oblasti a dojezdové vzdálenosti nejen od Prahy, očekáváme zvýšený zájem lyžařů. Uvidíme, jestli tomu tak skutečně bude,“ dodal.

Nová Skalka si od společnosti TMR vyžádala investici 140 milionů korun. Je jeden a půl kilometru dlouhá a pětačtyřicet metrů široká. Stavební práce na letošním největším lyžařském projektu v Česku začaly v polovině října, hotovo bylo za dva měsíce. 

Sníh chybí i v dalším horském středisku Liberecka, Rokytnici nad Jizerou, která je největším areálem v kraji. „Aby se dalo lyžovat na Vánoce, muselo by začít okamžitě mrznout. Předpověď ale není příznivá,“ řekl ředitel areálu Vít Pražák.

Kvůli oblevě přišli podle jeho slov asi o polovinu sněhu, který za mrazů vyrobili.  Rokytnice se na rozdíl od Liberce – odkud jezdí na tamní sjezdovky řada místních obyvatel – znatelně dotkne, že tam nebudou ubytováni turisté. „Tím nám vláda odpárala vícedenní jízdenky,“ míní Pražák.

V protilehlém Harrachově se v pátek 18. prosince rozjede za pěkného počasí jen lanovka pro pěší. „Potřebujeme dva tři dny mrazů, abychom otevřeli aspoň jednu sjezdovku,“ uvedl provozní náměstek harrachovského areálu Vlastislav Fejkl. Odhaduje, že ubytovaní lyžaři tvoří asi polovinu klientely v areálu.