Před vyhrocením krize prudce vzrostl zájem turistů o Řecko

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: TimmyGUNZ via Flickr

Počet zahraničních turistů v Řecku na počátku letošního roku prudce vzrostl. Za leden až březen tuto zemi navštívilo 1,7 milionu turistů, což bylo o 45,6 procenta více než ve stejném období loni, uvedl řecký statistický úřad. Statistika je z doby před dramatickou eskalací dluhové krize. Zatím není jasné, jaký vliv bude mít na cestovní ruch rozhodnutí zavřít řecké banky a omezit pohybu kapitálu.

Počet turistů z EU podle statistiků vzrostl meziročně o 70,6 procenta. Prudký růst zaznamenal počet turistů z Portugalska, a to o 560 procent. Počet turistů z Bulharska stoupl o 154 procent, z Itálie o 105 procent a z Francie o 94 procent. Turisté z Bulharska měli na celkovém počtu turistů nejvyšší podíl, téměř čtvrtinový. Loni to bylo 14,2 procenta.

Počet turistů z České republiky se zvýšil o 82 procent na téměř 4300. Na celkovém počtu turistů měla ČR podíl 0,2 procenta. Počet turistů z Ruska naopak o 67 procent klesl a nižší byl i počet turistů z Belgie, Estonska, Kypru, Nizozemska, Švédska a Finska.

Další rekordní rok?

Loni počet turistů v Řecku vzrostl o 23 procent na rekordních 22 milionů a Řecko odhaduje, že letos se jejich počet zvýší ještě víc. Dosáhnout by měl 22,5 milionu.

Cestovní ruch je pro Řecko velmi důležitým odvětvím a jedním z hlavních hnacích motorů ekonomiky. Na hrubém domácím produktu se podílí 15 procenty a v cestovním ruchu je i každé páté pracovní místo. Cestovní ruch je také jedním z mála odvětví, kterému se daří i v době krize.