PŘEHLEDNĚ: Ruský exodus v Karlových Varech. Hotely a obchody ve festivalovém městě se mění

Obchody na promenádě v Karlových Varech

Obchody na promenádě v Karlových Varech Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Největší skandály a trapasy KVIFFu - facky a divoká líbačka!
Obchody na promenádě v Karlových Varech
Obchody na promenádě v Karlových Varech
Obchody na promenádě v Karlových Varech
Obchody na promenádě v Karlových Varech
32
Fotogalerie

Protipandemická opatření zasadila byznysu v Karlových Varech těžkou ránu, po níž následovalo sílící napětí mezi Ruskem a Ukrajinou a následná válka. Město změnilo klientelu, návštěvníci i podnikatelé z Ruska a východních zemí město opouštějí. Při příležitosti startu karlovarského filmového festivalu přinášíme přehled publikovaných článků s tematikou nemovitostí a podnikání na serveru E15.cz, z nichž mnohé byly dosud k dispozici pouze prémiovým uživatelům. 

Změnu poměrů výrazně pocítily luxusní obchody, kterým se s úbytkem návštěvníků z Ruska a dalších zemí bývalého sovětského bloku zmenšila klientela. Současní návštěvníci nezůstávají ve městě dlouho a nejsou tolik ochotní nakupovat drahé zboží. Řada dříve úspěšných obchodů tak musela zavřít. Palác na kolonádě ve Varech poslali ruští podnikatelé do dražby loni. O změnách poměrů se více dočtete v reportáži Lucie Staňkové:

Obchody v Karlových Varech bez peněz z Ruska a Číny skomírají >>>

Situace se změnila i na realitním trhu. „Dá se říct, že Rusové tu téměř přestali nakupovat v roce 2014. Na Rusko byly uvaleny sankce za Krym a ty mimo jiné zkomplikovaly Rusům cestování. Někteří tehdy začali byty prodávat. Problém je, že je koupili za takovou cenu, kterou není nikdo ochoten zaplatit ani dnes. Museli by jít s cenou minimálně o třetinu níže a na to většina z nich nechce přistoupit,“ říká v rozhovoru pro deník E15 realitní makléř Jiří Brož.

Rozhovor s realitním makléřem >>>

Že válka na Ukrajině znamená konec jedné éry, potvrzují nejen majitelé obchodů a realitní makléři. Ruštinu je ve městě slyšet už jen zřídka. Nahradila ji němčina ze Západu přijíždějících hostů nebo čeština domácích turistů. Už během pandemie v roce 2020 zavřelo několik lázeňských domů cílících na ruskou klientelu. Válka a zavření ruského konzulátu byly tou pomyslnou poslední kapkou. Některé hotely se však mezitím stihly přeorientovat na novou klientelu. Více se dočtete v článku:

Konec ruské éry Karlových Varů >>>

Transformace hotelů je znát, někteří místní podnikatelé však situaci vnímají jako novou příležitost: „Myslím si, že změna bude v Karlových Varech spíše ku prospěchu věci a že to bude taková renesance města. Nová situace může donutit hotely a další subjekty cestovního ruchu přemýšlet, jestli opravdu dělají vše pro to, aby sem jezdila úplně jiná klientela, než sem jezdila historicky. Neviditelná ruka trhu změně napomůže, protože ten tlak teď asi bude velký. O proměně se ve Varech mluví dlouho, teď se konečně přechází k činům,“ říká šéf Grandhotelu Pupp Jindřich Krausz v exkluzivním rozhovoru pro deník E15 s Nikitou Poljakovem.

Rozhovor s generálním ředitelem Grandhotelu Pupp >>>

V souvislosti s karlovarským filmovým festivalem je návštěvníkům velmi dobře známý i Hotel Thermal, kam se na konci května vypravila redaktorka deníku E15 Lucie Staňková. Rekonstrukci provázejí neshody ministerstva financí, které budovu vlastní, a potomků architektů Jana a Marie Kordovských. Rekonstrukce má pokračovat až do konce roku 2024. V exkluzivní reportáži si můžete prohlédnout i bohatou fotogalerii.

Karlovarský hotel Thermal finišuje s rekonstrukcí >>>

Karlovarský filmový festival je zajímavý i z hlediska sponzoringu. Letos přibyla nová jména. Mezi novými partnery festivalu figuruje například Rohlík. „Z veřejných zdrojů máme příspěvek třicet milionů od ministerstva kultury, osm milionů od Karlových Varů a Karlovarský kraj přispěl rovněž osmi miliony,“ uvádí mluvčí festivalu Uljana Donátová. Finanční účast jednotlivých partnerů festival nezveřejňuje, přesto je zřejmé, že budou muset pokrýt více než dvě třetiny celkového rozpočtu. Více v článku:

Partneři KVIFF: Nová jména mezi sponzory >>>

Největší trapasy na KVIFF (video):
Video placeholde
Největší skandály a trapasy KVIFFu - facky a divoká líbačka! • Videohub