Představa, že z Moskvy prodám český byt, je nereálná, říká realitní makléř Jiří Brož

Jiří Brož

Jiří Brož Zdroj: Loyd reality

Výhled na centrum města Karlovy Vary z hotelu Imperial
Byty na prodej v Karlových Varech
Byty na prodej v Karlových Varech
Byty na prodej v Karlových Varech
Byty na prodej v Karlových Varech
6
Fotogalerie

Sankce vůči Rusku dopadají i na český trh s realitami, kde je ruská investiční stopa stále silná. Jak se promění v důsledku války na Ukrajině, je prozatím možné pouze odhadovat. Majitel karlovarské realitní společnosti Loyd reality Jiří Brož očekává, že prodej bytu na dálku bude velmi zdlouhavý, nebo zcela neřešitelný: „Z mého pohledu je představa, že z Moskvy prodám byt v Česku, nereálná.“ Cena bytů je navíc i o třetinu vyšší, než je český kupující ochoten zaplatit. Mnoho bytů ve vlastnictví Rusů tak zůstane dál prázdných.

Kdy byl metr čtvereční bytu v Karlových Varech nejdražší?

Určitě v období mezi roky 2000 a 2008, kdy byla chuť Rusů nakupovat nemovitosti ve Varech nejsilnější. To se cena pohybovala mezi osmdesáti a sto tisíci za čtvereční metr, což bylo srovnatelné s cenami bytů na pražské Malé Straně. Byty kupovali od lidí, kteří je zprivatizovali po revoluci, protože byli ochotni za ně zaplatit mnohonásobně vyšší cenu. V té době se ve Varech i hodně stavělo. Ceny bytů pak zásadně srazila ekonomická krize v roce 2008, kdy kurz rublu hodně spadl a skončil bezvízový styk. Rusové tu pak dál nemovitosti kupovali, ale už ne tak masivně.

Stavěli také ruští investoři ve Varech?

Té příležitosti se rychle chytily české developerské společnosti a stavěly byty, kterými cílily na ruské klienty. Ti, kteří stihli byty dostavět a prodat před krizí, měli slušné zisky. Investice Rusů do nové výstavby tedy nebyly potřeba.

Jak je to se zájmem Rusů o karlovarské nemovitosti dnes?

Dá se říct, že Rusové tu téměř přestali nakupovat v roce 2014. Na Rusko byly uvaleny sankce za Krym a ty mimo jiné zkomplikovaly Rusům cestování. Někteří tehdy začali byty prodávat. Problém je, že je koupili za takovou cenu, kterou není nikdo ochoten zaplatit ani dnes. Museli by jít s cenou minimálně o třetinu níže a na to většina z nich nechce přistoupit.

Průměrná cena za čtvereční metr překonala tento rok v Karlových Varech pětapadesát tisíc, což je stále zhruba o čtyřicet procent nížší cena, než za kolik ruští majitelé byty v lázeňské zóně prodávají.

Přestali Rusové do Varů jezdit i proto, že by se tam necítili dobře?

Nemyslím si, že by tu tehdy panovala nějaká nechuť vůči Rusům, ale v roce 2014 začali mít problém s vízy. Oni chtěli získat dlouhodobý pobyt, protože se chtěli ze dne na den sbalit a přiletět a nežádat pokaždé o turistické vízum na devadesát dní. Po roce 2014 stát přitvrdil a důsledněji kontroloval dodržování podmínek pobytu. Jednou z nich byl i reálný pobyt na našem území minimálně 180 dní v roce. Většina Rusů sem jezdila na pár týdnů v roce, proto dlouhodobé pobyty už nedostali.

Jsou prázdné byty v lázeňské zóně běžný jev?

Pokud se teď podíváte do nabídky bytů, stále tam najdete řadu bytů v lázeňské zóně v ceně od pěti do deseti milionů, velmi pravděpodobně ve vlastnictví ruskojazyčných majitelů. I když v současné době ceny bytů stoupají, stále nedosahují takto vysokých cen, a proto je Češi nejsou ochotní koupit. Museli by jít na cenu kolem šedesáti tisíc za metr čtvereční, takže by přišli zhruba o třetinu investovaných peněz. To většina z nich není ochotna udělat a byty zůstávají prázdné.

Může se v budoucnu stát, že se ceny dostanou na takovou úroveň, že budou Rusové schopni byty prodat za pořizovací cenu?

Podle mého názoru ne. Na to tady není kupní síla.

Video placeholde
Nejdražší byty v České republice • Videohub

Na Rusko nyní padly další sankce kvůli invazi na Ukrajinu. Pokud se teď rozhodne ruský majitel byt prodat, jak moc to pro něj bude složité?

Nejdříve musíme podepsat smlouvu o zprostředkování, abychom mohli dát nemovitost do nabídky. To lze udělat na dálku prostřednictvím e-mailu. Poté nastává fáze, kdy se musíme dostat ke klíčům od bytu. Zde už může nastat problém, protože pokud majitel s prodejem nepočítal už před invazí, velmi pravděpodobně se proces předání bytu protáhne, protože majitel se sem osobně nedostane. Letecká spojení byla zrušena a vízum teď s největší pravděpodobností nedostane.

Dalším krokem je podepsání kupní smlouvy, kterou já pošlu fyzicky do Ruska v češtině. Majitel se s ní musí dostavit na náš zastupitelský úřad a tam ji podepsat. Takto nám to léta fungovalo. Teď jsou konzuláty v Petrohradě a v Jekatěrinburgu zavřené, k tomu je ambasáda v Moskvě poddimenzovaná. Pokud se dnes objednáte v Moskvě na podpis kupní smlouvy, termín dostanete nejdříve za měsíc. Jestli to bude i dál možné, nevíme. Navíc jejich zaslání poštou zpět je kvůli zrušeným letům zdlouhavé.

Pokud se toto vše ale podaří zařídit, tak dojde na samotný převod peněz. Rusové obvykle mají účty v České republice nebo jinde v západní Evropě, kupující je může poslat tam. Ruský majitel se k nim ale teď nedostane.

Pokud to tedy shrneme, prodej bytu na dálku bude pro Rusy velmi komplikovaný.

Z mého pohledu je představa, že z Moskvy v této situaci prodám byt v Česku, nereálná. Pokud teď budete v pozici kupujícího, nemáte vůbec jistotu, jak dlouho bude prodej trvat, navíc je zde riziko dalších sankcí, které mohou trvat roky. Do takového rizika kupující půjde, pokud to vyváží zajímavá cena a myslím, že se ji bude snažit ještě stlačit.

Jiří Brož (52)

  • na realitním trhu se pohybuje šestnáct let, do roku 2004 byl ředitelem obchodního domu Atrium nedaleko hotelu Thermal
  • je majitelem karlovarské realitní společnosti Loyd reality založené v roce 1993
  • Loyd reality je jednou z největších realitních kanceláří v Karlových Varech, ročně zprostředkuje až stovku obchodů