Rakouský lockdown dopadá na český byznys. Zábavní centra přijdou až o polovinu klientely

„Bohužel k nám na Black Friday nedorazí návštěvníci z Rakouska,“ uvádí ředitel Freeport Fashion Outletu Jan Procházka. 

„Bohužel k nám na Black Friday nedorazí návštěvníci z Rakouska,“ uvádí ředitel Freeport Fashion Outletu Jan Procházka.  Zdroj: ČTK/Pavlíček Luboš

Outlet spoléhá na to, že tržby letos pokryjí čeští zákazníci.
Rakušané obvykle tvoří zhruba padesát procent návštěvníků nákupního centra Freeport Fashion Outlet v Hatích u Znojma.
Naproti outletu Freeport se nachází zábavní centrum Excalibur City s kasíny či lunaparkem.
Nedostatek zahraničních turistů pociťuje i zábavní park Aqualand Moravia v Pasohlávkách.
Před pandemií tvořili turisté z Rakouska až patnáctiprocentní podíl všech návštěvníků Aqualandu Moravia.
7
Fotogalerie

Celoplošná uzávěra Rakouska představuje problém pro podniky poblíž česko-rakouských hranic. Tamní zábavní střediska očekávají další pokles počtu turistů. Řada obchodníků se zaměřením na módu se přitom chystá spustit výprodejovou akci Black Friday.

Turisté z Rakouska tvořili před pandemií zhruba polovinu návštěvníků nákupního centra Freeport Fashion Outlet v Hatích u Znojma. V průběhu září a října se jejich počet začal vracet na obvyklou úroveň.

Rakousko ale od pondělí nepovoluje překročení státních hranic kvůli turistice. To sníží počty nakupujících během obchodního svátku Black Friday, který je pro módní outlety z pohledu tržeb nejdůležitější v roce. „Centrum i obchody jsou připraveny, jenže tentokrát nedorazí návštěvníci z Rakouska,“ komentuje ředitel Freeport Fashion Outlet Jan Procházka.

Jak je to s léky na Covid?

Video placeholde
• Videohub

Prodeje celého „černého pátku“ v módním centru Freeport jsou v průměru o dvacet procent vyšší než během adventních víkendů a o čtyřicet procent vyšší, než je dlouhodobý průměr.

Outlet s oděvy či obuví spoléhá na to, že tržby pokryjí tuzemští návštěvníci obdobně jako v létě. „Díky vysokému nákupnímu apetitu českých zákazníků se letos Freeportu podařilo udržet tržby jen o jednotky procent nižší než v době před pandemií,“ uvádí Procházka.

Hned naproti outletu Freeport se nachází zábavní centrum Excalibur City s kasiny či lunaparkem. Firma ale na dotazy deníku E15 nereagovala.

Nedostatek zahraničních turistů pociťuje i zábavní park Aqualand Moravia v Pasohlávkách. Před pandemií na rakouské návštěvníky připadal až patnáctiprocentní podíl. K běžnému stavu se ale akvapark nevrátil. „Návštěvníci z Rakouska se nyní podílejí na celkové návštěvnosti v jednotkách procent,“ říká marketingový specialista Aqualandu Moravia Tomáš Svoboda. 

Nouzový stav v Rakousku se v následujících dnech nejspíš promítne do dalšího poklesu počtu zákazníků, tvrdí Svoboda. Odhady finančních ztrát však podle něj nelze predikovat. „Budou záležet na délce uzávěry stejně jako na jejím rozsahu,“ vysvětluje.

V Rakousku kromě hranic pro turisty zavřely také restaurace i většina obchodů. Otevřené zůstaly školy, ale rodiče mohou nechat děti doma. Předpokládá se, že lockdown v Rakousku potrvá dvacet dní, tedy do 12. prosince. Poté by opatření musel opět schvalovat hlavní výbor parlamentu.