Řecko snížilo daně, ale restaurace zůstaly drahé

Řecko, turismus

Řecko, turismus Zdroj: profimedia.cz

Řečtí restauratéři na ostrovech zatím do cen nepromítli velké snížení daně z přidané hodnoty z 23 na 13 procent, které platí od začátku srpna, vyplynulo z průzkumu CK Alexandria. Řecké úřady přitom očekávaly, že díky změně DPH klesnou účty hostů o víc než osm procent a řada podniků se přestane vyhýbat úhradě daní.

„Turisté zatím žádné změny nezaznamenali, ceny v restauracích zůstaly stejné,“ uvedl marketingový šéf CK Alexandria Petr Šatný. Průzkum tento týden uskutečnili delegáti této cestovky na řeckých ostrovech Kréta, Rhodos, Kos a Zakynthos.

Podle Šatného restauratéři snížení daně raději využívají k vylepšení vlastních hospodářských výsledků. Někteří prohlašují, že kdyby teď zlevnili a vláda snížení daní zrušila, pak by případný růst cen na původní úroveň před svými hosty neobhájili.

Další v průzkumu uvedli, že když se nedávno daň zvyšovala na 23 procent, tak tento nárůst nemohli promítnout do cen, aby nepřišli o zákazníky.

Krok řecké vlády měl podpořit turisty k větším útratám. Atény počítají s tím, že snížení daně přijde státní rozpočet na 100 milionů eur, ale v dlouhodobém období se vyplatí, právě kvůli vyšším útratám.

Vyjednat s věřiteli snížení daně pomohly řecké vládě i masivní daňové úniky, kterých se dopouštěli řečtí podnikatelé v pohostinství po zvýšení DPH na 23 procent. Země eurozóny a s nimi i Mezinárodní měnový fond souhlasily s poklesem daně pro restaurace od 1. srpna. Pokud se ale restauratéři budou nadále vyhýbat placení DPH, opět se zvedne.

David Klimeš: Do roka a do dne Řecko znovu padne