Síť kaváren Coffee Day v Česku zkrachovala

Kavárna Coffee Day na pražském hlavním nádraží je už minulostí.

Kavárna Coffee Day na pražském hlavním nádraží je už minulostí. Zdroj: ČTK / Vít Šimánek

Kavárna Coffee Day na pražském hlavním nádraží
takto vypadala kavárna Coffee Day na pražském hlavním nádraží.
Kavárna Coffee Day na pražském hlavním nádraží skončila.
CrossCafe
Kavárna Starbucks na Václavském náměstí v Praze
8
Fotogalerie

Byznys nadnárodního kavárenského řetězce Coffee Day se v České republice nevyvedl. Společnost podala sama na sebe insolvenční návrh. Firma dluží hlavně majitelům obchodních center, kde měla kavárny. Mezi nimi je například pražský Nový Smíchov nebo Olympia Brno. Provozovnu zavírá Coffee Day také v Praze na hlavním nádraží.

Za jednu z příčin bankrotu firma uvedla vysoké nájmy v obchodních centrech. „Navíc v uplynulých dvou letech proběhly rekonstrukce kavárenských prostor, které si vyžádaly nemalé finanční náklady. Přitom tržby z jejich provozu nestačily pokrývat provozní výdaje,“ uvedla firma v insolvenčním návrhu zveřejněném v insolvenčním rejstříku. Navíc loni mateřský indický koncern Coffee Day po úmrtí většinového akcionáře zastavil podpůrné financování české pobočky. 

„V případě vysokého nájemného, které se obvykle každoročně zvyšuje o inflaci, jsou nejen kavárny, ale i další nájemci obchodních center bez dostatečného finančního polštáře vystaveni vyššímu riziku bankrotu,“ řekl advokát Bystrík Bugan z právní kanceláře Bugan Legal. 

Ve statutárních orgánech tuzemské části Coffee Day byli manažeři z Indie. Protože žádný z nich není v České republice, žádá firma o ustanovení předběžného insolvenčního správce, který zajistí majetek společnosti.

Žádost o určení předběžného správce samotným dlužníkem je podle právníka Bugana neobvyklý krok. Zpravidla totiž k tomu soud přistoupí jen tehdy, pokud například hrozí ztráta dlužníkova majetku nebo účetnictví.  

Coffee Day měl loni v České republice osm poboček. Kromě zmíněného pražského hlavního nádraží a obchodních center Nový Smíchov a Olympia Brno měl řetězec kavárny ještě v Praze v Lazarské ulici, v Galerii Harfa, v nákupním centru Central Most, v jihomoravském outletovém centru Freeport Hatě a v plzeňském centru Plaza.  

Celosvětově Coffee Day zaměstnává podle posledních dostupných údajů téměř 20 tisíc lidí a má tržby přes 600 milionů dolarů. V Česku měla při tržbách kolem 50 milionů korun opakovaně ztrátu hodně přes deset milionů.

Coffee Day v Česku čelil nejen nadnárodním konkurentům, jako je Starbucks nebo Costa Coffee, ale i domácí konkurenci typu sítě CrossCafe.  

Prohlédněte si fotogalerii: