Srovnávač Heureka se odštěpil od Mall Group, akcionáři zůstali stejní

V čele Heureka Group zůstává Tomáš Braverman.

V čele Heureka Group zůstává Tomáš Braverman. Zdroj: Repro Strategie (Michael Tomes)

Logo Heureka
Logo Heureka
Kanceláře Heureka Shopping
Daniel Křetínský
Jakub Havrlant
8
Fotogalerie

Od loňského roku trvající prodejní proces cenového srovnávače a nákupního rádce Heureka.cz a jeho osmi zahraničních sester je u konce. Místo prodeje se Heureka odštěpila z Mall Group a přesunula se do nově založeného holdingu Heureka Group.

Skladba akcionářů se nezmění. Serveru E15.cz to potvrdila Heureka i jeden z jejích spolumajitelů skupina Rockaway. 

„Potvrzujeme dokončení procesu odštěpení, díky kterému Heureka Group funguje v rámci nové, oddělené struktury,“ řekla bez dalšího komentáře mluvčí Rockaway Michaela Papežová. 

Prodej Heureky řídila londýnská investiční banka Macquarie Capital. Přes zájem potenionálních investorů se nakonec stávající majitelé rozhodli neprodat. 

„Investice v nově vzniklém holdingu Heureka Group odpovídá strategii skupiny PPF, proto jsme se rozhodli ponechat si i nadále vlastnický podíl v této oblíbené e-commerce platformě,“ sdělila tisková zástupkyně PPF Jitka Tkadlecová.

V nově vytvořené struktuře má 40 procent společnost EC Investments miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče. Těm patří rovněž vydavatel deníku E15, společnost Czech News Center. Stejný podíl jako EC Investments drží v Heureka Group skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Zbylých 20 procent kontroluje Rockaway podnikatele Jakuba Havrlanta. Ve stejném poměru se byznysmenské kvarteto dělí rovněž o skupinu e-shopů Mall Group. 

Heureka Group má nové představenstvo, management zůstává stejný. V čele skupiny bude nadále dosavadní generální ředitel Tomáš Braverman. 

Současní vlastníci koupili Heureku a Mall v roce 2015 od jihoafrického koncernu Naspers. I v rámci Mall Group ale nechávali obě firmy od sebe oddělené. „Čínská zeď mezi Mallem a Heurekou funguje stoprocentně,“ řekl v nedávném rozhovoru pro E15.cz generální ředitel Mall Group Oldřich Bajer. 

Heureka v současnosti působí na devíti trzích střední a východní Evropy. Měsíčně má přes 20 milionů návštěvníků, zprostředkovává nabídku z 55 tisíc e-shopů. V současnosti Heureka vyvíjí společnou mezinárodní platformu pro napojení e-shopů a sdílení recenzí, parametrů a galerií. To má internetovým obchodníkům usnadnit expanzi v rámci střední a východní Evropy bez nutnosti být přítomní v jednotlivých zemích. 

V souvislosti s aktuálními změnami se v obchodním rejstříku objevily rovněž nové hospodářské výsledky společnosti Heureka Shopping, která dosud srovnávač provozovala. Za poslední účetní rok končící letos v březnu společnost z tržeb 899 milionů korun vytvořila čistý zisk 200 milionů. Oba ukazatele se meziročně zvýšili.