Žádná privatizace. Ztrátové pobočky pošty dostanou až miliardu ročně

Venkovská pobočka České pošty

Venkovská pobočka České pošty Zdroj: David Vagaday

Česká pošta by měla dostávat od státu na provoz ztrátových poboček ideálně okolo jedné miliardy korun ročně. Po setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou to uvedl ministr vnitra Milan Chovanec, který zároveň připustil, že ve skutečnosti zřejmě podnik dostane méně. Oba sociálnědemokratičtí politici také svorně odmítli privatizaci pošty.

Podle Chovance se o výši dotace ještě povede diskuze s ministrem financí a v rámci koalice. „My předložíme jasný výpočet, který tu částku odůvodní. Ideál je kolem miliardy, ale nepředpokládám, že se nám tu částku podaří dosáhnout,“ uvedl ministr vnitra. S návrhem chce přijít na podzim.

Podle premiéra by se na dotování ztrátové pobočkové sítě mohly podílet i kraje, stejně jako je to například v železniční osobní dopravě. „Cílem je zajistit zachování sítě poboček České pošty zejména ve venkovských oblastech,“ uvedl Sobotka s tím, že starostové menších obcí i hejtmani požadují po vládě zachování pobočkové sítě a také vhodnou otevírací dobu poboček.

Akciovka z pošty nebude

Na podzim chce ministerstvo vnitra podniknout kroky k zastavení transformace pošty na akciovou společnost. Podle Sobotky nehodlá vláda poštu privatizovat a naopak jí chce umožnit nakládat se svým majetkem, což transformační proces omezoval. Pošta by také měla zlepšit své hospodaření i pracovní podmínky pro zaměstnance.

Účtenková loterie nebo léky na přepážkách

Pošta se podle Chovance pečlivě připravuje na tendr na bankovní služby, zvažuje všechny varianty včetně získání bankovní licence. Pošta podle něj musí nacházet nové příležitosti.

Zmínil například možnost centrálního nákupu pro stát nebo provozování účtenkové loterie po zavedení registračních pokladen. Sobotka považuje za zajímavý směr úvahy distribuci volně dostupných léků prostřednictvím pošty.

Státní podnik Česká pošta provozuje téměř 3300 poboček, z nichž je podle Chovance většina ztrátových. Roční zisk pošty je kolem 300 milionů a tržby 20 miliard korun.