Zdravější náhražka cigaret nastupuje pomalu. Prodeje IQOS má zvýšit i specializovaný obchod

Koncern Philip Morris International trápí pomalý náběh prodeje zařízení označovaného jako IQOS, které umožňuje inhalovat tabák. Odbytu má pomoci specializovaný obchod v Praze.

Přístroj, který místo hoření tabákový produkt nahřívá, má podle společnosti Philip Morris nahradit klasické cigarety, ale zájem o něj není takový, jak si nadnárodní koncern představoval.

„Po zveřejnění kvartálních výsledků se akcie propadly o patnáct procent a největší pokles za poslední dekádu způsobilo právě zklamání nad náběhem prodejů produktu IQOS,“ uvedl analytik České spořitelny Jan Šumbera.

IQOS a tabákové náplně Heets se prodávají už téměř rok. „Na český a slovenský trh jsme ve vybraných oblastech s produktem IQOS vstoupili v srpnu 2017 a podíl značky Heets dosáhl v loňském čtvrtém čtvrtletí 1,8 procenta celkových prodejů. V celoročním přepočtu to je podíl 0,3 procenta,“ uvedl Arpád Könye, generální ředitel Philip Morris ve zprávě pro valnou hromadu akcionářů.

Ta se uskuteční tento pátek v Kutné Hoře. Zároveň chce firma prodeje podpořit i tím, že otevřela v pražském Slovanském domě svou první reprezentativní prodejnu.

Firma svůj výrobek prezentuje jako méně škodlivou alternativu konzumace tabákových výrobků. Úroveň škodlivin v těchto produktech je podle výrobce až o 95 procent nižší než v klasických cigaretách. Tabákové náplně Heets jsou nyní k dostání na pěti tisících míst v Česku a na Slovensku a kupuje si je zhruba sto tisíc uživatelů.

Koncern na základě vlastního průzkumu uvádí, že na IQOS přešlo až sedmdesát procent kuřáků, kteří produkt vyzkoušeli. Prodejny tabákových výrobků a trafiky, jež deník E15 oslovil, však uvedly, že si kuřáci kupují IQOS jen jako doplněk klasických cigaret. Na IQOS totiž neplatí protikuřácký zákon, a tak je lze používat i v restauracích, pokud to majitel výslovně nezakáže.