ODEMČENO: Benzin zlevní na 40 korun, hypotéky střídá zájem o nájmy, Rusy trápí účinný HIMARS

Ceny pohonných hmot do konce roku výrazně klesnou, čeká spolumajitel sítě Tank ONO

Ceny pohonných hmot do konce roku výrazně klesnou, čeká spolumajitel sítě Tank ONO Zdroj: Michael Tomeš / E15

Poptávka po ropě klesá, objevují se první náznaky blížící se recese. Cena pohonných hmot proto půjde dolů, předpovídá spolumajitel sítě čerpacích stanic Tank ONO Jiří Ondra. Růst cen nemovitostí výrazně brzdí, realitní skupina EHS už začíná některé byty a domy vykupovat pod tržní hodnotou. Americké raketomety HIMARS mají potenciál zvrátit situaci ve válce na Ukrajině.

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z minulého týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu. Pokud chcete číst další zamčené články a mít okamžitý přístup k exkluzivním zprávám, analýzám a důležitým informacím ze světa byznysu a politiky, podívejte se na naši nabídku předplatného. Nově si můžete předplatit veškerý prémiový obsah E15 a k tomu další tituly CNC.

odemykáme >>>

Ceny benzinu a nafty klesnou na čtyřicet korun za litr do konce roku, věří Ondra z Tank ONO

Svou síť čerpacích stanic profiloval na českém trhu jako jednu z nejlevnějších. Přesto se i na „totemech“ Tank ONO ceny za litr benzinu a nafty musely přiblížit padesátikorunové hranici stejně jako u konkurence. Ne na dlouho. „Domnívám se, že by se cena za litr benzinu i nafty mohla vrátit na čtyřicet korun do konce roku,“ uvádí spolumajitel sítě čerpacích stanic Jiří Ondra. 

odemykáme >>>

Nemovitosti už vykupujeme pod tržní hodnotou, říká šéf realitní skupiny EHS Hendrik Meyer

Situace na klesajícím realitním trhu nutí skupinu EHS víc vybírat mezi vykupovanými nemovitostmi a nabízet i cenu značně pod tržní hodnotou. „Ceny stagnují a k tomu podražily náklady na rekonstrukce, a to klidně i o padesát procent,“ říká generální generální ředitel EHS Hendrik Meyer.

odemykáme >>>

Ruské armádě škodí raketomety HIMARS. Kyjev s chce nimi osvobodit jih Ukrajiny 

Ukrajinské bojiště má novou zbraňovou jedničku, americké salvové raketomety HIMARS. Washington jich dodal na Ukrajinu osm a další čtyři jsou na cestě. Ukrajinští obránci jimi zhruba od půlky června téměř denně zasahují muniční sklady útočníků a narušují tak zásobování. O raketometech se proto hovoří jako o prostředku, který by mohl výrazně změnit poměry na bojišti a pomoci Kyjevu dobýt zpět jih země.

>>> výběr toho nejlepšího z rubriky E15 Premium

ČEZ chce do čtyř let vybrat dodavatele modulárního reaktoru

Přípravy na výstavbu prvního modulárního jaderného reaktoru v Česku se rozbíhají. Polostátní skupina ČEZ dosud s dodavateli vyvíjené technologie jen podepisovala memoranda a vyčkávala, jakým směrem vývoj půjde, nyní o plánech začíná mluvit jasněji. Už v příštím roce chce zahájit nezbytné povolovací procesy a do tří až čtyř let vybrat dodavatele.

Česko zaspalo hybridní válku. Stát zatím neví, jak vyvrátit „pravdu“ Kremlu

Česko nabírá skluz v hybridní válce. Ministerstvo obrany mělo do konce června vládě předložit strategický plán, jak v důsledku bránit ruským dezinformacím v ovlivňování české společnosti. Na vládu ale dokument nedorazil. Podle informací deníku E15 by se tak mělo stát až na podzim. Tedy v době, kdy bude Česko řešit s nastávající zimou dostatek zásob plynu či zdražování energií.

Lidé chtějí zvýšit mzdy každý měsíc, firmám ale hrozí bankroty, říká šéf Gumáren Zubří

Strmý růst cen surovin, materiálů a energií tvrdě dopadá i na tradiční český podnik Gumárny Zubří. Zde vyráběné autokoberce, krytky či různá těsnění odebírá například Škoda Auto, Toyota či Hyundai, ale i firmy ve stavebnictví či zemědělství. „Při jednáních s nimi už musím situaci vyhrocovat. Buď akceptují zvýšení sjednaných cen, anebo odstoupíme od smluv. Společnost by se měla bavit o krizovém scénáři. Zdražení, které domácnosti dosud pocítily, není zdaleka konečné,“ říká generální ředitel Gumáren Zubří Jiří Žáček.

Hypoteční sazby vrcholí, nastává stabilizace. S poklesem počítají analytici až tak za rok

Poté co Česká národní banka na konci června skokově zvedla základní úrokovou sazbu na sedm procent, zvyšování bankovních sazeb na sebe nenechalo dlouho čekat. Počátkem července tak zájemce o hypotéku musel počítat se sazbou 6 až 6,5 procenta. Některé banky sice ještě avizují další zvýšení, ale analytici již ohlašují vrchol a očekávají postupnou stabilizaci sazeb na nynější úrovni, která by se měla udržet zhruba až do konce příštího roku.

Další exkluzivní zprávy najdete v rubrice E15 Premium