ODEMČENO: Mormoni vydělali na metru D, PPF zlevnila Monetu, Česko koupí útočná vozidla

Metro D, vizualizace Metroprojekt Praha, Magazín Nová Praha

Metro D, vizualizace Metroprojekt Praha, Magazín Nová Praha Zdroj: vizualizace Metroprojekt Praha

Nové Dvory, metro D, vizualizace, Magazín Nová Praha
Metro D, vizualizace Metroprojekt Praha, Magazín Nová Praha
Metro D, vizualizace Metroprojekt Praha, Magazín Nová Praha
Metro D, vizualizace Metroprojekt Praha, Magazín Nová Praha
Metro D, vizualizace Metroprojekt Praha, Magazín Nová Praha
13
Fotogalerie

Pád stavební uzávěry kolem metra D pomohl mormonům, sportovnímu spolku i restituentům. Zpátečka PPF zlevnila Monetu o miliardu, balík akcií banky může být brzy na prodej. Obrana začne vybírat dodavatele speciálních aut pro výsadkáře za sedm miliard.

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z minulého týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu. Pokud chcete číst další zamčené články a mít okamžitý přístup k exkluzivním zprávám, analýzám a důležitým informacím ze světa byznysu a politiky, podívejte se na naši nabídku předplatného. Nově si můžete předplatit veškerý prémiový obsah E15 a k tomu další tituly CNC za pouhou jednu korunu na měsíc.

odemykáme >>>

Pád stavební uzávěry kolem metra D pomohl mormonům, sportovnímu spolku i restituentům

Nejen soukromí investoři, restituenti a hlavní město, ale také sportovní spolek nebo církev mormonů. Ti všichni se čerstvě dočkali zhodnocení svých pozemků v sousedství budoucích stanic metra D. Jedny z nejatraktivnějších parcel v Praze z nich učinilo odstranění stavebních uzávěr, které v květnu odhlasovali pražští radní.

odemykáme >>>

Zpátečka PPF zlevnila Monetu o miliardu, balík akcií banky může být brzy na prodej

Více než miliarda korun z hodnoty banky Moneta Money Bank dolů. Nečekaný krok impéria čerstvě vedeného Jiřím Šmejcem symbolizuje nový byznysový směr skupiny a odráží křehčí finanční pozici PPF, než tomu bylo na sklonku loňského roku. Tehdy obě strany dohodly největší tuzemskou bankovní fúzi od počátku milénia.     

odemykáme >>>

Obrana začne vybírat dodavatele speciálních aut pro výsadkáře za sedm miliard

Příprava sledované armádní zakázky na lehká útočná vozidla pro výsadkáře přechází do horké fáze. Dvanáct možných dodavatelů, kteří ministerstvu obrany při loňském průzkumu trhu zaslali předběžné nabídky, se utká v mezinárodním tendru. Informace deníku E15 o startu soutěže rezort potvrdil.    

>>> výběr toho nejlepšího z rubriky E15 Premium

Snaha Ukrajiny vstoupit do NATO byla provokace, říká americký ekonom Jeffrey Sachs

Polákům či Estoncům pomáhal před třiceti lety s přechodem ke kapitalismu. V hospodářských otázkách radil i poslednímu sovětskému vůdci Michailu Gorbačovovi a jeho nástupci Borisi Jelcinovi. Jeden z nejslavnějších amerických ekonomů současnosti Jeffrey Sachs vysvětluje v exkluzivním rozhovoru pro deník E15, proč podle něj za válku na Ukrajině může částečně i Západ a jak by šlo rychle dosáhnout příměří.

Olympionik Změlík byznysově dobojoval. Věřitelé včetně PPF navrhují konkurz

Někdejší olympionik Robert Změlík udělal zřejmě definitivní tečku za svým byznysem s potravinovými doplňky. Přesněji řečeno ji za něho udělali jeho věřitelé včetně skupiny PPF, kterým letos na jaře dohromady dlužil sumu téměř 900 milionů korun. Byznys Změlíkovy firmy Netwomark je už dva roky v troskách, věřitelský výbor firmy se koncem května usnesl na tom, že jediným možným řešením je konkurz, tedy byznysová konečná.

Z(a)tracená čísla: Konec inflace do roka a do dne. Zbývá najít recept, ČNB sází na úrok i duchovno

Video placeholde
Z(a)tracená čísla: Konec inflace do roka a do dne. Zbývá najít recept, ČNB sází na úrok i duchovno • Videohub

Stát podpoří půlmiliardou univerzitní startupy, říká šéf CzechInvestu Petr Očko

Česká republika selhává v přenosu výsledků výzkumu do praxe. Firem, které vzešly z univerzitního prostředí a dokázaly přitom ekonomicky využít získané know-how, je jako šafránu. Rýsuje se ovšem koncepční řešení. Fondy zakládané univerzitami mají investovat do startupů vzešlých z akademické půdy, plánuje dočasný šéf agentury CzechInvest a náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko. „Dokážu si představit, že se univerzity spojí a udělají společný seedový fond. Máme na to připraveno zhruba půl miliardy korun z Národního plánu obnovy,“ říká.

Podniky hromadně investují do úspor energií. Sektor energetických služeb násobně poroste

Firmy, které se zabývají dodávkami úsporných energetických řešení, zažívají  bezprecedentní nárůst poptávky. Zájem o energetické úspory zvyšují vysoké ceny plynu, elektřiny i tepla. Návratnost projektů se zkracuje i navzdory dvoucifernému zdražení technologií i komponent, hlásí Asociace poskytovatelů energetických služeb (APES). Celý sektor v příštích letech významně poroste.

Vláda se bojí opakování restitučních sporů. Ke konfiskaci ruského majetku je třeba zákon

Zmrazení majetku sankcionovaných ruských oligarchů s sebou nese určité potíže. Třeba to, že je to pro stát drahé. Evropské vlády nyní hledají způsob, jak majetek vyvlastnit, prodat a výnosy použít na obnovu napadené Ukrajiny. Nenávratnou konfiskaci soukromého majetku české zákony ale neznají, popisují ji jen vágně. Podle právní analýzy, kterou si nechala vláda Petra Fialy (ODS) vypracovat, bude kvůli tomu třeba prosadit ústavní zákon.

Bez programu udržitelnosti už firma investory nezíská, tvrdí Weckesser ze Schneider Electric

Po dvouleté pandemií vynucené přestávce se do Hannoveru znovu sjeli nejvýznamnější zástupci průmyslu z celého světa. Na jeden z největších takto zaměřených veletrhů dorazil i Peter Weckesser, jenž vede oblast digitalizace v globální francouzské elektrotechnické firmě Schneider Electric. Téměř dvě stě let starý podnik sází budoucnost na poptávku firem po technologiích, které jim mají zlevnit provoz v době drahých peněz a celosvětových krizí. „Geopolitiku neovlivníme, takže se soustřeďujeme na udržitelnost a na opravu dodavatelských řetězců,“ říká Weckesser. Zkušený manažer dříve zodpovídal za digitalizaci ve společnosti Airbus Space & Defence, téměř třináct let také působil na několika vedoucích pozicích v Siemensu.

Další exkluzivní zprávy najdete v rubrice E15 Premium