Snaha Ukrajiny vstoupit do NATO byla provokace, říká americký ekonom Jeffrey Sachs

Američan Jeffrey Sachs patří k nejuznávanějším ekonomům světa.

Američan Jeffrey Sachs patří k nejuznávanějším ekonomům světa. Zdroj: Jeffrey Sachs

Polákům či Estoncům pomáhal před třiceti lety s přechodem ke kapitalismu. V hospodářských otázkách radil i poslednímu sovětskému vůdci Michailu Gorbačovovi a jeho nástupci Borisi Jelcinovi. Jeden z nejslavnějších amerických ekonomů současnosti Jeffrey Sachs vysvětluje v exkluzivním rozhovoru pro deník E15, proč podle něj za válku na Ukrajině může částečně i Západ a jak by šlo rychle dosáhnout příměří.

V posledních týdnech jste opakovaně vyzýval světové lídry, aby se vrátili k vyjednávání s Ruskem a neprodleně ukončili válku na Ukrajině diplomatickými prostředky. Jak ale chcete jednat s někým, kdo očividně není ochoten dělat žádné kompromisy?

Rusko si stanovilo tři válečné cíle - zabránit Ukrajině ve vstupu do NATO, získat permanentní kontrolu nad Krymským poloostrovem a dosažení nezávislosti pro Doněckou a Luhanskou republiku. Věřím, že v prvních dvou bodech by se mělo Moskvě ustoupit. Krym byl domovem ruského námořnictva od konce 18. století. Stejně tak by Ukrajina neměla vstupovat do NATO a zůstat neutrální zemí. Je příliš nebezpečné, aby americká vojenská aliance sahala až k ruské hranici, zejména ve vysoce citlivém regionu Černého moře. Ze stejného důvodu jsem proti tomu, aby do NATO vstoupila Gruzie.

Bod tři není přijatelný ve formě, v jaké jej Putin požaduje. Zde by mělo dojít ke kompromisu a uplatnění minských dohod z let 2014 až 2015 čili tyto regiony by měly získat určitou autonomii. 

V žádném z těchto tří bodů nevidím nepřekonatelnou překážku k uzavření dohody. Vždyť Ukrajina a Rusko byly blízko jejímu dosažení už na konci března. Domnívám se, že Spojené státy přesvědčily Ukrajince, aby v otázce vstupu do NATO Rusům neustupovaly.  

Proč Rusko zaúčtočilo na Ukrajinu?

Video placeholde
Proč Rusko rozpoutalo násilnou invazi na Ukrajině? • Videohub

Mohou ale Ukrajinci věřit jakékoliv dohodě s Moskvou? Rusko v minulosti opakovaně lhalo a porušovalo sliby. Ukrajina je neutrální zemí a Rusové ji přesto napadli.

Všechny světové velmoci lžou. Spojené státy v roce 1990 slíbily, že nebudou rozšiřovat NATO na východ a opakovaně podváděly i v dalších věcech. Stejně se chovalo i Rusko a často na to doplatily jiné země včetně té vaší. K míru vedou dvě cesty. Tou první je, žádná strana by neměla provokovat druhou. USA nikdy neměly zvát Ukrajinu do NATO a vměšovat se do její vnitřní politiky a Rusko nemělo napadat ukrajinské území v letech 2014 a 2022. Druhou cestou je, že se za rusko-ukrajinskou dohodu zaručí Rada bezpečnosti OSN a především Čína.  

Rusko ještě jako Sovětský svaz podepsalo dohodu o neutralitě s Finskem v roce 1948 a s Rakouskem v roce 1955. Obě dodnes vydržely. 

Proč by si Ukrajinci jako svobodný a suverénní stát nemohli rozhodnout o svém vlastním osudu? 

Žádný stát si nemůže zcela určovat svůj osud. Každá země musí brát ohled na své sousedy a uvážlivě si vybírat vojenské spojence. Amerika také napadla Kubu v roce 1961, když Fidel Castro uzavřel spojenectví se Sovětským svazem. Snaha Ukrajiny vstoupit do NATO byla nerozumná, riskantní a provokativní. 

Takže ani nesouhlasíte s tím, aby Západ posílal Ukrajině zbraně?

Západ by si v každém případě měl nechat otevřené dveře pro možné vyjednávání. Prosté posílání zbraní za účelem, aby byl Putin poražen, je pro Ukrajinu cesta ke zkáze. Naopak posílat zbraně a peníze za účelem dotlačit Putina k jednáním dává smysl. Ale kde jsou mírové rozhovory teď? Proč k nim Spojené státy ani nevybízejí?

Bez ohledu na to, jak nynější konflikt dopadne, je Západ v nové studené válce s Ruskem?

Samozřejmě. A je to smutné, nebezpečné a zbytečné. 

Evropská unie se aktuálně chystá zbavit závislosti na ruských energetických zdrojích. Dovoz ruské ropy může skončit už v letošním roce. Je to podle vás správné rozhodnutí? 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!