Obrana začne vybírat dodavatele speciálních aut pro výsadkáře za sedm miliard

Oshkosh Defense,  Joint Light Tactical Vehicle (JLTV)

Oshkosh Defense, Joint Light Tactical Vehicle (JLTV) Zdroj: Oshkosh Defense

Oshkosh Defense, Joint Light Tactical Vehicle (JLTV)
Oshkosh Defense, Joint Light Tactical Vehicle (JLTV)
Toyota Land Cruiser Gepard
Toyota Land Cruiser Gepard
Toyota Land Cruiser Gepard
7
Fotogalerie

Příprava sledované armádní zakázky na lehká útočná vozidla pro výsadkáře přechází do horké fáze. Dvanáct možných dodavatelů, kteří ministerstvu obrany při loňském průzkumu trhu zaslali předběžné nabídky, se utká v mezinárodním tendru. Informace deníku E15 o startu soutěže rezort potvrdil.

Mezi zájemci jsou například česko-slovenský Zetor Engineering, státní podnik VOP CZ, firma Dajbych či americký koncerny Oshkosh zastupovaný v tuzemsku STV Group. Střetnou se o zakázku na 180 speciálních automobilů za sedm miliard korun, které mají být nakoupeny v letech 2023 až 2026.

„Veřejná zakázka na lehká útočná vozidla je připravována k vyhlášení,“ uvedl Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva.

Klíčové budou požadované technické parametry, které mohou některé uchazeče už předem diskvalifikovat. Patří mezi ně především hmotnost vozidel, která může být limitována sedmi nebo až deseti tunami. S tím souvisí přepravitelnost aut transportními letouny CASA či v podvěsu pod vrtulníky.

Toyota Land Cruiser GepardToyota Land Cruiser Gepard|Dajbych

Technické parametry jsou však součástí dokumentace zakázky a z důvodu transparentnosti je podle ministerstva nelze před vyhlášením soutěže zveřejňovat. „Mohlo by dojít k situaci, že by některý potenciální dodavatel měl tyto informace dříve. V takovém případě by nebyla dodržena pravidla rovného zacházení a zákazu diskriminace,“ dodal Caletka.

Útočná vozidla považuje za prioritu velení armády. Pro 43. výsadkový pluk typu komando, který vznikl loni v říjnu, jich žádá 159. Další mají sloužit 601. skupině speciálních sil, proto tato část zakázky podléhá utajení.

Zarážející je, že nové vozy mají být osmkrát dražší než dosud používaná a speciálně upravená auta Land Rover Defender. „Požadovaný počet i cena působí jako zbytečný luxus,“ míní vysoce postavený úředník, který si přál zůstat v anonymitě.

Oshkosh Defense, Joint Light Tactical Vehicle (JLTV)Oshkosh Defense, Joint Light Tactical Vehicle (JLTV)|Oshkosh Defense

Při předpokládaném sedmimiliardovém objemu investičního projektu vychází jedno vozidlo i s logistikou na téměř 40 milionů korun. Oproti tomu landrovery stály pět milionů.

Zakázce nebyli před rokem nakloněni ani někteří členové sněmovního výboru pro obranu včetně jeho tehdejší šéfky a současné ministryně obrany Jany Černochové (ODS). „V tuto chvíli je náš hlavní závazek vybudování těžké brigády. A všichni se musejí soustředit na modernizaci právě 7. mechanizované brigády, která je pro naši armádu páteřní,“ řekla.  

Agrese Ruska proti Ukrajině ukázala právě na nutnost investic do teritoriální obrany místo budování jednotek pro zahraniční operace, na něž byla česká armáda dlouhá léta soustředěna. Že úvahy o posilování takzvaných expedičních útvarů už neodpovídají současným úkolům NATO, potvrdil i loňský odchod USA a jejich spojenců z Afghánistánu.

Obrněnec Supacat JackalObrněnec Supacat Jackal|wikimedia commons

Podle informací deníku E15 vedení ministerstva překvapilo, že Generální štáb Armády České republiky nepožaduje nákup konkrétního typu vozidla, ale chce vybrat vítěze v otevřeném tendru. Například dodavatel nových děl ráže NATO, kterým se stala francouzská společnost Nexter Systems, také vzešel pouze z nezávazného průzkumu trhu a loni byl osloven přímo. 

S podobnou, byť mnohem menší zakázkou na lehká útočná vozidla vojsko narazilo už na začátku minulé dekády. V té době žádalo tři vozy Jackal od britské firmy Supacat, jedno mělo stát 33 milionů. Stejný typ je mezi nabídkami i nyní.

Kontroverzní ukrajinští hrdinové. Co je pluk Azov?

Video placeholde
• Videohub

Někteří možní dodavatelé útočných vozidel

  • Česká firma Dajbych nabízí auta Gepard na platformě Toyota Land Cruiser. Česká armáda loni nakoupila 1200 vozů Toyota Hilux od společnosti Glomex MS.
  • Americký koncern Oshkosh zastoupený v tuzemsku zbrojařskou skupinou STV Group představil platformu Joint Light Tactical Vehicle (JLTV), která pro příští desetiletí nahradí v americké armádě legendární vozidla Humvee.
  • Státní podnik VOP CZ ve spolupráci s výrobcem Nimr Automotive ze Spojených arabských emirátů nabízí platformu založenou na víceúčelovém vozidle Ajban. Ve výzbroji je mají ozbrojené složky arabských zemí.

    VOP CZ zároveň uzavřel spolu s Leteckými přístroji Praha partnerství s britskou společností Supacat, která vyrábí vozidla HMT400 Jackal. Vojsko je chtělo koupit už dříve pro speciální jednotku z Prostějova.
  • Česko-slovenský Zetor Engineering představil projekt Fox na platformě Mercedesu G. Na té staví své speciály například nizozemská společnost Defenture, jejíž vozy používají výsadkové a průzkumné síly tamní armády.
  • Evropská divize amerického výrobce GDELS (General Dynamics European Land System), která Česku v minulosti dodala obrněné transportéry Pandur, nabízí osvědčené vozidlo Eagle švýcarského výrobce Mowag.