Pád stavební uzávěry kolem metra D pomohl mormonům, sportovnímu spolku i restituentům

Video placeholde
Jak bude vypadat nová linka D pražského metra?
Metro D, archiv IPR
Metro D, archiv IPR
Metro D, archiv IPR
Metro D, vizualizace Metroprojekt Praha, Magazín Nová Praha
Metro D, vizualizace Metroprojekt Praha, Magazín Nová Praha
13
Fotogalerie

Nejen soukromí investoři, restituenti a hlavní město, ale také sportovní spolek nebo církev mormonů. Ti všichni se čerstvě dočkali zhodnocení svých pozemků v sousedství budoucích stanic metra D. Jedny z nejatraktivnějších parcel v Praze z nich učinilo odstranění stavebních uzávěr, které v květnu odhlasovali pražští radní.

„Většina uzávěr byla platná více než dvacet let. Po celou dobu byl rozvoj na povrchu blokován za účelem ochrany budoucí trasy metra. Dnes už se pod zemí kutá, a tak můžeme s čistým svědomím otevřít lokality v okolí nových stanic metra k rozvoji a výstavbě,“ uvedl radní pro územní rozvoj Petr Hlaváček (zvolen za TOP 09, nyní kandidát STAN).

Vedení Prahy hovoří v souvislosti s výstavbou „déčka“ hlavně o nových městských čtvrtích v oblasti Nových Dvorů, Libuše či Písnice, pro něž už v minulých letech vzniklo několik územních studií. Nynější odstranění stavebních uzávěr se však týká spíš menších lokalit.

Pestrá směs majitelů

Hned vedle staveniště metra na Pankráci se k výstavbě otevírají pozemky, na nichž se aktuálně nacházejí tenisové kurty a hřiště. Část z nich patří Tělovýchovné jednotě Pankrác, část společnosti Reitknechtka, vlastněné slovenskými investory.

V okolí budoucí stanice Olbrachtova mizí stavební uzávěra z volných parcel vedle Krčského hřbitova, jejichž majitelem je kromě hlavního města také církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů.

O pár set metrů dál se uvolnila zbývající část pozemků firmy Nová Pankrác, jež patří investorům s ruskými kořeny, kteří v Praze působí pod hlavičkou společnosti Velska. Ta chystá velký projekt s byty a kancelářemi hned u budoucí stanice Olbrachtova. Přede dvěma lety tam vydražila za 497 milionů korun téměř hektarový pozemek u křížení ulic Jeremenkova a Na Strži.

Terno před nádražím Krč

Jedním z největších území, která teď dostala zelenou, je nejbližší okolí stanice Nádraží Krč. To je doménou skupinky restituentů, které zastupuje společnost Reflecta Development. Patří jim mimo jiné tamní krčský zámek, nyní tedy hotel s restaurací Chateau St. Havel. Právě část parku sousedící s budoucí stanicí metra se nyní zbavila stavební uzávěry.

Potomci bývalého velkostatkáře Vojty vlastní i další odblokovanou lokalitu podél ulice Pod Višňovkou u následující stanice „déčka“ Nemocnice Krč. Pro zástavbu volného prostranství před Thomayerovou nemocnicí už Reflecta Development dříve představila magistrátu i městské části Praha 4  plány na vznik obchodního centra, kanceláří i stovek bytů.

S vestibulem stanice Nemocnice Krč se „sveze“ i další investor. Společnost AD Invest se zbavila stavební uzávěry na své parcele u křižovatky ulic Štúrova a Zálesí. AD Invest působí primárně v teplárenství a energetice, jako takzvaný land developer ale rozvíjí rovněž realitní byznys, když po získání územního rozhodnutí a stavebního povolení prodává projekty dalším developerům.

Budou i městské byty

Uzávěra se nově otevírá také na Nových Dvorech, a to mezi ulicemi Novodvorská a Libušská, kde jsou nyní kurty a další sportoviště. Vedení Prahy obecně o Nových Dvorech mluví jako o jedné z lokalit, které čeká největší rozvoj. Velkou část pozemků včetně sportovišť tam vlastní právě hlavní město.

„Nové Dvory jsou jednou z mála příležitostí, kde by Praha díky držbě pozemků mohla po vzoru západních metropolí typu Hamburku rozhodovat o tom, jak bude development celých čtvrtí vypadat, a teprve potom navazovat spolupráci s developery a investory,“ míní ředitel Pražské developerské společnosti Petr Urbánek. Příspěvková organizace magistrátu, které šéfuje, tam chystá výstavbu městských bytů. Poměrně velká část pozemků zůstává zatím ve vlastnictví města také v okolí následující stanice linky metra D v Libuši.