ODEMČENO: Trh dodavatelů energií se pročistí, nemovitosti čeká šok, H&M získá supersklad

Obchodní centrum Bořislavka den před otevřením

Obchodní centrum Bořislavka den před otevřením Zdroj: E15 Michael Tomeš

  • Trh dodavatelů se pročistí, přežijí jen silní hráči, říká šéf Pražské plynárenské Pacovský.
  • Komerční nemovitosti čeká šok. Jejich hodnota spadne až o desítky procent.
  • Největší supermoderní sklad v Česku. Obří halu u Chebu si objednal módní gigant.

Odemykáme pro vás tři úspěšné články z tohoto týdne a vybíráme to nejlepší z prémiového obsahu

odemykáme >>>

Trh dodavatelů se pročistí, přežijí jen silní hráči, říká šéf Pražské plynárenské Pacovský

Trh dodavatelů se bude konsolidovat a iniciovat to budou sami menší hráči. Ti už dnes podle šéfa Pražské plynárenské Martina Pacovského chodí po trhu a nabízejí své zákazníky. „Dovedu si představit, že tento trend ještě zesílí, protože doby hojnosti jsou zkrátka pryč. Trh se pročistí. Energetický regulátor bude také mnohem přísnější. Předpokládám, že kvůli nové situaci na trhu vzniknou nová pravidla a úřad si bude finanční stabilitu dodavatelů důsledněji hlídat,“ předpovídá Pacovský.

odemykáme >>>

Komerční nemovitosti čeká šok. Jejich hodnota spadne až o desítky procent

Zatímco trh s byty postihla krize už koncem léta, komerční nemovitosti pocítí dopady naplno v příštím roce. Velké obchody s kancelářemi, nákupními centry či s průmyslovými areály se dojednávají dlouhé měsíce, a tak trh reaguje se zpožděním. Podle realitních poradců nastane nejsilnější tlak na snižování cen od vypuknutí finanční krize v roce 2008. V některých případech budou prodávající nuceni slevit až o třetinu.

odemykáme >>>

Největší supermoderní sklad v Česku. Obří halu u Chebu si objednal módní gigant

O rekordní nájemní transakci na českém trhu průmyslových a logistických nemovitostí se postaral švédský módní řetězec H&M. Hala, kterou staví v průmyslové zóně u Chebu developer Panattoni, rozlohou překoná i v létě otevřený sklad Amazonu v Kojetíně na Přerovsku za zhruba pět miliard korun. Hotová má být v roce 2025. Vlastníkem Parku Cheb, do něhož hala patří, je česká skupina Accolade miliardářů Milana Kratiny a Zdeňka Šoustala.

VIDEO: S takovou ignorancí k investorovi jako v Praze jsem se nikde jinde ve světě nesetkal, říká miliardář Oldřich Šlemr

Video placeholde
OLDŘICH ŠLEMR - rozhovor • Videohub

Další články z prémiového obsahu:

Recese přichází. Regionální letiště oslabí v době, kdy se nořila z milionových ztrát

Dlouhodobě ztrátová regionální letiště letos vzpružil nečekaný impulz. Díky pandemií odložené poptávce Čechů po dovolené v zahraničí a množícím se charterovým letům cestovních kanceláří uzavírají letiště rok 2022 s výrazně lepšími výsledky, než jejich soukromí či veřejní majitelé očekávali. K roku 2023 ovšem vyhlížejí manažeři letišť v Brně, Ostravě, Pardubicích a v Karlových Varech s obavami kvůli nastupující ekonomické recesi. Už nyní ubývá přepravovaného nákladu, podobný scénář může postihnout i přepravu osob.

Burzovní černý kůň. Praha napřesrok vynese své divoké karty, politikům navzdory

Jeden z nejlevnějších trhů na světě, jemuž ani excesivní daňová politika českého státu nedokáže v příštím roce uzmout silný růst. I tak dokážou někteří z investičních stratégů vnímat pražskou burzu. Jako pomyslné koření pak odborníci zmiňují tradičně silný dividendový výnos Prahy. Domácí parket zůstává nicméně divokou kartou s nepříznivým stigmatem trhu věčně opožděného za těmi vyspělými, k čemuž v posledním roce přibyla paradoxně i nemalá politická rizika. Ani tak prý ovšem Praha nepatří do starého burzovního železa, stačí jen dobře vybírat.

Úrokové sazby by ČNB mohla začít snižovat ve druhé polovině roku 2023. Výhled je však nejistý

Česká národní banka nejspíš nebude v první polovině roku 2023 měnit úrokové sazby. Alespoň to očekávají ekonomové. Postoj členů bankovní rady však může mimo jiné změnit případný skok cen na začátku roku.

Energetika v roce 2023: Cenové stropy se v Česku nakonec budou týkat téměř všech

Česko má za sebou energeticky nejnáročnější rok ve své novodobé historii. Tuto zimu sice nakonec zvládne, otázka ovšem zůstává, zda bude mít dostatek plynu i pro sezonu příští, jak se budou dále vyvíjet ceny energií na burze a jak budou vypadat ceny elektřiny a plynu pro koncové zákazníky. 

Další články najdete v rubrice E15 Premium