Hovory z Lán v premiéře nahradí Prezidentský Pressklub

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman se dnes rozhlasovým posluchačům poprvé představí v Prezidentském Pressklubu. Rozhlasová stanice Frekvence 1 bude rozhovor s hlavou státu vysílat živě v podvečer. Pořad má nahradit Hovory z Lán, které s prezidentem vysílal Český rozhlas.

Zeman loni v pořadu Českého rozhlasu použil několik vulgarismů, za což by kritizován a rozhlas musel vysvětlovat postup moderátora. Předtáčení pořadu Zeman odmítl.

V listopadových Hovorech z Lán zazněla z úst prezidenta vulgární slova, která Zeman použil mimo jiné v souvislosti s názvem hudební skupiny Pussy Riot nebo při kritice služebního zákona.

Rozhlas podle Rady ČRo odvysíláním hovorů s těmito slovy porušil zákon i kodex Českého rozhlasu. Generální ředitel rozhlasu Peter Duhan poté rozhodl, že Hovory z Lán se budou předtáčet, na což Zeman nechtěl přistoupit.

Rozhovor se Zemanem na Frekvenci 1 má vést Luboš Xaver Veselý. Pořad má být vysílán čtyřikrát ročně. Podle ředitele rádia Miroslava Škody má mít prezident v demokratické zemi možnost se vyjadřovat a posluchači možnost jeho vyjádření hodnotit.

Šašek provokuje: když se pražská kavárna potkala s pražskou hospodou