Hurvínek mluvil česky. Slovenské televizi za to hrozí pokuta

Spejbl a Hurvínek

Spejbl a Hurvínek Zdroj: archiv E15

Téměř dvě stě tisíc korun. Tolik může platit Slovenská televize za to, že se na její obrazovce v únoru objevil Hurvínek. Problémem je, že mluvil česky. Slovenský zákon totiž cizojazyčné vysílání pro děti zakazuje.

Zákon, který je v platnosti od roku 1995 zakazuje vysílat dětským divákům mladším 12 let programy, které jsou v jiném jazyce než slovenštině.

Hurvínek, který byl vysílán začátkem letošního února v dětském pohádkovém programu Večerníček - Hurvínkův rok, toto pravidlo porušil.

„Za porušení povinnosti zajistit při vysílání programů využití státního jazyka určuje zákon o vysílání sankci v rozpětí 165 až 6638 eur,“ říká o možném trestu pro Slovenskou televizi Lucia Jelčová, tisková mluvčí slovenské Rady pro vysílání.

Nejde o první případ, kdy rada potrestala češtinu v televizi. V loňském prosinci dostala pokutu 200 eur, což je zhruba 5500 korun, televize Joj. Provinila se tím, že odvysílala pořad „Zhubni, nebo přiber!“ s českým dabingem. Co nevidět se tak může objevit další trest. „Ve smyslu zákona, Rada o uložení sankce rozhodne do šesti měsíců od počátku správního řízení,“ konstatuje Lucia Jelčová.