Pavlovín - Úspěchy a Salon vín jako bonus. Tak hodnotí vinařství rok 2015.

Pavlovín - Úspěchy a Salon vín jako bonus. Tak hodnotí vinařství rok 2015.

Pavlovín - Úspěchy a Salon vín jako bonus. Tak hodnotí vinařství rok 2015.

Ročník 2015 si hlavně díky kvalitním a zdravým hroznům pochvaluje celá řada vinařů. Nejinak je tomu i ve vinařství Pavlovín, Velké Pavlovice s provozovnou v Bohumilicích. Letos sklidili na svých vinicích v průměru bezmála 8 tun z hektaru, což je o 15 % více než loni. V roce 2016 se zákazníci mají opravdu na co těšit. Vína se jeví nadmíru dobře. Obecné prognózy mluví jako o „ročníku století“.

„Ano, ročník to bude určitě úžasný, ale na takováto tvrzení o ročníku století já jsem opatrný. Zdravotní stav byl letos skutečně dobrý, cukernatost také, musíme brát ale v potaz předešlé ročníky a v hodnocení je neopomínat. Rok 2011 si všichni také chválili, poté přišel 2012, kdy už se takovým optimismem nehýřilo, ročník 2013 byl snad ještě horší a pak přišel z vinařského pohledu abnormálně špatný rok 2014. Rok 2015 se i přes ta sucha, po kterých naštěstí přišel déšť v pravou chvíli, nakonec povedl a milovníci vína si letos určitě přijdou na své.“ Říká Ing. Radim Heča, jednatel a gen.ředitel vinařství. Ač mají v Pavlovínu své portfolio vín směřované pro vinotéky a gastronomii opravdu bohaté, přeci jen by uvítali po vyprodání části zásob uvedení vína ročníku 2015 už do prodeje.

„Přívlastková vína budeme ale lahvovat nejdříve na jaře – ta bílá, červená určitě později, i když bychom je potřebovali doplnit do sortimentu už nyní. Nechceme ale nic uspěchat na úkor kvality, která je pro nás prioritou číslo jedna, všechno chce svůj čas“ říká. „V řadě moravských zemských vín nyní doplníme ročníkem 2015 chybějící doprodané žádané odrůdy, na zbylé přejdeme postupně. Tato řada vín je svěží, lehčí a krásně harmonická s příjemným aroma. U zákazníků je i díky velmi příznivé ceně značně oblíbená. Vzhled lahve podtrhuje moderní design etiket s nápaditými kaňkami.“ Čím se ale Pavlovín může opravdu pyšnit, jsou přívlastková vína. O tom, že jsou skvělá, svědčí mnohá prestižní ocenění získaná jak v předešlých letech, tak i v roce 2015 např. ze San Francisca, Bruselu, či světoznámé vinařské soutěže v Izraeli. Z tuzemských výstav si vinařství odneslo medaile z GP Vinex, Víno a Delikatesy, Král vín ČR a mnohé další.

„Těší nás každý úspěch, je to zúročení dobře odvedené práce od vinohradů až po vyjetí vína z lahvovací linky a jeho úspěšné zavedení na trh. Osobně si hodně cením účasti 4 našich vín v Salonu vín ČR pro rok 2016 v Národním vinařském centru ve Valticích. Ve vínech je obrovská konkurence a mnohdy je těžké opravdu vybrat ta nejlepší. Do Národní soutěže vín bylo přihlášeno bezmála 1500 vín, je to nejvyšší soutěž u nás, kde jsou vína hodnocena na několik kol, až zůstane 100 nejlepších vín ČR. A je krásné, že právě 4 jsou od nás. Při přihlašování jsme tady všichni tajně doufali a přáli si mít tam nějaké jedno víno, o to je to krásnější a dodává nám to chuť do další práce“ shrnul krásnou tečku za úspěchy s víny v roce 2015.