Babišovo Animalco vyhrálo tendr na dodávku masa správě rezerv

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 3.0: Thomas Bjorkan - Wikimedia Commons

Více než roční boj společnosti Animalco z holdingu Agrofert ministra financí Andreje Babiše o zakázku na zmrazené maso pro státní rezervy se vyplatil. Firma uspěla ve druhém tendru Správy státních hmotných rezerv poté, co první tendr správa loni zrušila. Animalco vyhrála nejen kvůli změně podmínek nového tendru, ale i kvůli tomu, že druhý uchazeč, Mrazírny Plzeň-Dýšina, byl vyřazen, neboť nesplnil kvalifikační požadavky.

„V tuto chvíli běží zákonná odvolací lhůta. Po jejím uplynutí správa předpokládá, že uzavře smlouvu s vítězným uchazečem, společností Animalco,“ řekl deníku E15 šéf správy státních rezerv Pavel Švagr. Za dodání 500 tun zmrazeného masa a za tři roky jeho ochraňování zaplatí správa 46,4 milionu korun.

Správa v tendru požadovala dodání, ochranu a pravidelnou obměnu buď jednoho tisíce, nebo dvakrát pěti set tun masa. Tendr opakovala kvůli tomu, že se loni sice přihlásili čtyři zájemci včetně Animalka a Mrazíren Plzeň-Dýšina.

Tři z nich včetně Animalka ale kvůli nesplnění požadavků správa vyřadila. Požadovala totiž, aby uchazeč o zakázku měl vlastní mrazicí prostory, zatímco Babišova firma je měla pouze pronajaté.

Podobné zakázky v minulosti

Animalco v minulosti podobné zakázky již získala, a to ještě před rokem 2011, kdy v ní Babiš koupil nynější sedmdesátiprocentní podíl. Loni se kvůli vyřazení firma obrátila i na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. V nynějším tendru totiž stačilo mít mrazírny pronajaté na dobu minimálně stejně dlouhou, jako je trvání smlouvy se státem, tedy na tři roky.