Pokácet strom na vlastním pozemku? Povolení už nebude potřeba

První na porážku. Spekulant s pozemky skupuje park a kácí stromy, úřady jen přihlížejí

První na porážku. Spekulant s pozemky skupuje park a kácí stromy, úřady jen přihlížejí Zdroj: E15 Anna Vackova

Kdo bude chtít v soukromé zahradě pokácet strom, nebude už muset žádat o povolení místní úřad. Aleje by naopak měly být chráněny mnohem přísněji, ministerstvo životního prostředí představilo novou vyhlášku o ochraně dřevin a jejich kácení. Podle ekologů jde o legislativní paskvil, který nerespektuje výhrady vědeckých instituci a odborníků.

„Pravidla mají být jednoduchá a srozumitelná všem, jde o agendu, kterou vykovávají všechny obce v republice,“ uvedl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Zahradou se podle ředitelky odboru zvláštní územní ochrany přírody a krajiny Aleny Vopálkové rozumí pozemek u bytového nebo rodinného domu v zastavěném území obce, který je oplocený a nepřístupný veřejnosti.

Stromořadí novela vyhlášky specifikuje jako souvislou řadu nejméně deseti stromů s pravidelnými rozestupy. „Historická funkce alejí a jejich umístění bude ještě více chráněna, a to zejména díky změně, že k jejich pokácení je nutné mít souhlas i v případě, že obvod kmene ve výšce 130 centimetrů nad zemí bude menší než 80 centimetrů,“ uvedl Chalupa. Ministerstvo životního prostředí novelu vyhlášky posílá do závěrečného procesu, v účinnost má vstoupit 1. července.

Podle ekologů je finální návrh vyhlášky ještě horší, než materiál, který Chalupa poslal loni na podzim k připomínkování. „Ministr bude mluvit o snížení administrativní zátěže soukromých vlastníků, ale ve skutečnosti vyhláška umožní vykácet bez povolení i velmi významnou zeleň,“ sdělil vedoucí kampaně „Zachraňme stromy“ Martin Skalský ze sdružení Arnika.

Podle ministerstva se ale obcím výrazně uleví. „Počet správních řízení klesne díky novele vyhlášky o třetinu až polovinu,“ podotkl předseda Svazu měst a obcí a primátor Kladna Dan Jiránek.

Odbornice na ochranu přírody Vendula Krčmářová upozornila na to, že definice zahrady způsobí v praxi chaos. „Kritériem posouzení, zda je či není třeba ke kácení dřeviny povolení, přece nemůže být otázka, jestli pozemek je nebo není přístupný veřejnosti a zda je či není oplocený,“ uvedla.

:

Jakub Hruška: Na Šumavě může být národní park, anebo vzorný lesní závod