Potraviny v srpnu zlevnily nejvíce za sedm let, padají hlavně ceny mléka

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Hrouda Jan/Euro

Světové ceny potravin v srpnu pokračovaly v propadu a klesly nejrychlejším tempem za téměř sedm let. V pravidelné měsíční zprávě to dnes uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Na vině je propad cen energií, obavy ze zpomalení hospodářského růstu v Číně a více než dostatečná nabídka na trzích.

Index, který zahrnuje obilniny, olejniny, mléčné produkty, maso a cukr, klesá nepřetržitě od loňského dubna. V srpnu se ve srovnání s předešlým měsícem snížil o 5,2 procenta na 155,7 bodu, a zaznamenal tak největší měsíční pokles od prosince 2008.

Výrazný propad cen sýrů, másla a sušeného mléka vedl k tomu, že ceny mléčných produktů se snížily o více než devět procent. FAO útlum připisuje hlavně klesající poptávce v Číně, na Blízkém východě a v severní Africe.

Snižující se poptávka znamená další problém také pro mlékárenství v Evropské unii. Odvětví se potýká již s dalšími potížemi vzhledem k tomu, že na jaře po letech skončily mléčné kvóty a protože na něj mají negativní dopady ruské sankce. Evropská komise tento týden navrhla soubor podpůrných opatření pro farmáře v objemu zhruba 500 milionů eur (skoro 14 miliard korun). Velká část balíku má jít právě na podporu mlékárenského odvětví ve státech osmadvacítky.

Ceny obilnin se vlivem zlepšujících se odhadů produkce pro období 2015/16 v srpnu snížily o sedm procent, uvedla také FAO. O desetinu klesla cena cukru, což způsobil především pokračující pokles kurzu brazilské měny k americkému dolaru. Ceny olejnin se snížily o více než osm procent na nejnižší úroveň od března 2009. Na vině byl především propad světových cen palmového oleje kvůli zpomalující poptávce z Číny a Indie. Čeká se navíc, že produkce této komodity poroste.