Výkupní cena mléka roste, ceny mléčných výrobků ale ještě více

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Před čtyřmi lety farmáři vylévali syrové mléko do polí na protest proti tomu, že výkupní cena od mlékáren zhruba 5,90 koruny za litr nepokrývá ani náklady. Nyní v červenci se výkupní cena mléka vyšplhala na 8,36 koruny za litr, což je jedna z nejvyšších hodnot za posledních pět let – a podle farmářů je to opět stejně málo. Od výkupců mléka by potřebovali přes devět korun a následný patnáctiprocentní růst.

„Rozevírají se nůžky mezi farmářskou a spotřebitelskou cenou. Cena spotřebitelská roste, aniž by významně rostla cena, kterou dostávají farmáři,“ uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba. Podle údajů komory a odbytového družstva Mlecoop například v červenci stál kilogram másla v obchodě průměrně téměř 156 korun při výkupní ceně mléka 8,36 koruny. V květnu 2008 ale při výkupní ceně mléka 8,74 koruny stál kilogram másla na regálech 115 korun.

Ceny mlékaCeny mléka

Současný stav tuzemských producentů syrového mléka přitom patří k evropské špičce, tvrdí výkonný ředitel Svazu chovatelů českého strakatého skotu Josef Kučera. Průměrná užitkovost krávy v EU za rok loni činila 6460 kilogramů mléka, zatímco v Česku to bylo 8050 kilogramů. Čeští farmáři navíc bojují s velkými výkyvy cen mléka, které jsou v průměru o dvě pětiny vyšší než v EU. „Určitě to není vina tuzemských producentů, že i přes své výsledky ztrácejí konkurenceschopnost na evropském trhu,“ dodal Kučera.