Allianz koupila provozovatele českých plynovodů Net4Gas za 41 miliard

Přečerpávací stanice plynovodu

Přečerpávací stanice plynovodu Zdroj: profimedia.cz

Německá pojišťovna Allianz a kanadská investiční firma Borealis koupily provozovatele českých plynovodů Net4Gas. Německé energetické skupině RWE zaplatily 1,6 miliardy eur (41,3 miliardy korun). Celá transakce bude dokončena ve druhé polovině roku. RWE prodává Net4Gas v rámci programu, kterým chce snížit svou zadluženost. O Net4Gas se ucházel také Energetický a průmyslový holding (EPH), který podle informací slovenského listu Hospodárske noviny podal druhou nejvyšší nabídku a skupina KKCG.

Německá energetická skupina RWE prodává Net4Gas v rámci svého programu prodeje majetku za celkem sedm miliard eur. Cílem prodejů je snížit zadluženost skupiny. Odborníci před podpisem smlouvy mezi RWE s Allianz a Borealis odhadovali prodejní cenu Net4Gas mezi 1,4 miliardy a dvěma miliardami eur.

Net4Gas provozuje více než 3600 kilometrů plynovodů a v rámci této sítě zajišťuje vnitrostátní přepravu a mezinárodní tranzit plynu. Firma s více než 500 zaměstnanci se na zisku RWE v roce 2011 podílela asi 11 procenty.

O Net4Gas se kromě vítězného konsorcia Allianz s Borealis ucházely také skupina KKCG podnikatele Karla Komárka, belgický operátor plynovodů Fluxys ve spolupráci s investiční společností Global Infrastructure Partners a Energetický a průmyslový holding (EPH) s australskou skupinou Macquarie.

EPH už v lednu získal 49 procent a manažerskou kontrolu ve Slovenském plynárenském priemyslu, který ovládá plynovody na Slovensku. Holding chtěl akvizicí Net4Gas získat synergie ze společného provozování obou systémů, které byly původně konstruovány jako jedna soustava.

Předseda představenstva EPH Daniel Křetínský minulý týden upozornil, že pokud by nový majitel Net4Gas očekával masivnější komerční toky obráceným směrem ze západu na východ, bude to nešťastná situace. Takový postup by podle Křetínského byl v rozporu se zájmem slovenských plynovodů na zajištění potřebné energetické bezpečnosti dodávek.