Americká firma přesune do Hradce výrobu z USA. Kvůli nižším nákladům

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Americký výrobce zdravotnických potřeb Teleflex hodlá příští rok přestěhovat výrobu z jednoho ze svých závodů ve Spojených státech do České republiky. Teleflex v tuzemsku nyní vlastní dvě továrny, v Hradci Králové a ve Žďáru na Sázavou, přičemž produkce žilních katetrů a chirurgických souprav zamíří z USA do prvně jmenované, firma tam má totiž volné kapacity.

Vedení Teleflexu se pro tuto změnu rozhodlo kvůli cenovým tlakům ve zdravotnictví. Uzavře proto závod v Asheboro v Severní Karolíně, kde pracuje přes šest stovek lidí, a tamní výrobu přesměruje do lokalit s nižšími náklady. Vedle České republiky to bude ještě do Mexika.

Server E15.cz na záměr společnosti upozornil již v půlce června. Nyní získal bližší informace o plánech firmy od člena představenstva české filiálky Petra Breta: „Jedním z důvodů přesunu výroby do Čech je volná kapacita v našich závodech,“ vysvětlil pro E15.cz. Stěhování proto bude podle něj v Česku vyžadovat jen minimální investice.

Kolik nových pracovních míst v tuzemsku vznikne, zatím není jasné. „V tuto chvíli je příliš brzy na komentář ohledně navýšení zaměstnanosti,“ uvedl Petr Bret. Zároveň upřesnil, že stěhování do hradeckého závodu proběhne ve druhém čtvrtletí příštího roku.

Teleflex sídlí v americké Pennsylvanii
Firma vyrábí zdravotnické potřeby ve 27 zemích světa, hlavní provozy má vedle Spojených států v Německu, Malajsii, Mexiku a právě v České republice. Celkem zaměstnává 11 400 lidí, z toho v USA kolem tří tisíc. Za loňský rok měla příjmy ve výši 1,7 miliardy dolarů.

Teleflex v Hradci Králové a ve Žďáru na Sázavou zaměstnává celkem 1100 lidí, z toho ve Žďáru čtyři stovky. Hradecká továrna vyrábí centrální žilní katetry pro akutní medicínu nebo dýchací okruhy používané při operacích, ve žďárském provozu zase vznikají plastové hadičky pro urologické produkty, injekční stříkačky či dilatátory.

Tuzemská filiálka původně patřila pod americkou firmu Arrow, tu ale Teleflex v roce 2007 za dvě miliardy dolarů koupil a s ní i český podnik, který pak zařadil do divize Teleflex Medical. V Česku firma vykazuje tržby kolem jedné miliardy korun.