Americký Steelcase staví u Stříbra závod velký jako čtyři fotbalová hřiště

Vizualizace nové továrny nábytkové firmy Steelcase v průmyslové zóně u Stříbra

Vizualizace nové továrny nábytkové firmy Steelcase v průmyslové zóně u Stříbra Zdroj: Accolade

Světová jednička ve výrobě kancelářského nábytku, americká společnost Steelcase, buduje v průmyslové zóně Panattoni Park u Stříbra novou továrnu. Firma do závodu o velikosti čtyř fotbalových hřišť investuje přes 650 milionů korun, práci tam najde kolem tří stovek lidí. Na míru postavená budova má být hotová do podzimu.

Zóna tak v krátkém čase přilákala už druhého velkého investora. Zhruba před měsícem zde ohlásil vytvoření několika set nových pracovních míst také německý dodavatel pro automobilový průmysl Ideal Automotive.

Steelcase přilákaly do Česka nižší provozní náklady, díky nimž plánuje ročně ušetřit miliony dolarů. Podle informací z loňského října Američané ke Stříbru přestěhují výrobu z Německa. Nová továrna bude zásobovat celý evropský trh, zařadí se pět podobných závodů, které firma provozuje v regionu Evropy, Afriky a Středního východu.

„Těší nás, že se lídr na nábytkářském trhu rozhodl pro Českou republiku. Investice společnosti Steelcase totiž představuje i příležitosti pro české dodavatele v nábytkářském průmyslu,“ prohlásil Ondřej Votruba, který je pověřený řízením agentury CzechInvest.

Stavba továrny nábytkářské firmy Steelcase v zóně Panattoni u StříbraStavba továrny nábytkářské firmy Steelcase v zóně Panattoni u Stříbra | AccoladeStavba továrny Steelcase v průmyslové zóně u Stříbra (foto: Accolade)

Podle hejtmana Václava Šlajse mezi investory stoupá zájem o Plzeňský kraj, příliv nových firem se už dokonce projevuje i v tvorbě pracovních míst. „Nezaměstnanost v našem kraji klesla už dva měsíce po sobě,“ řekl Šlajs. Zároveň doplnil, že nejvíc lidí bez práce je dlouhodobě právě na Tachovsku, kde zóna leží. „Takže rozvoj průmyslového parku u Stříbra je pro region výbornou zprávou,“ dodává Šlajs.

Závod pro Steelcase staví developerské firmy Panattoni a Accolade. Podle šéfa Accolade Milana Kratiny se zóna díky investicím společností Steelcase a Ideal Automotive prakticky zdvojnásobí, konkrétně se zvětší o 60 tisíc metrů čtverečních. „Díky připraveným pozemkům můžou podniky začít vyrábět do šesti až osmi měsíců od podpisu smlouvy,“ dodal Kratina.

Steelcase
Společnost Steelcase je největším světovým výrobcem kancelářského nábytku. Působí i na českém trhu, a to už od roku 1993. Její nová česká provozovna ale bude vyrábět pro celý evropský trh. Po celém světě Steelcase zaměstnává 10 400 lidí a její tržby vloni dosáhly v přepočtu bezmála 60 miliard korun (3 miliardy dolarů). Firma zároveň výrazně investuje do výzkumu a vývoje, na který za poslední tři roky vynaložila v přepočtu dvě miliardy korun.