Analytici: Zisk ČEZ v pololetí klesl o 11 procent

ČEZ

ČEZ

Čistý zisk společnosti ČEZ v pololetí meziročně klesl o 11 procent na zhruba 25,5 miliardy korun. Vyplývá to z odhadů analytiků. Tržby energetického podniku podle ekonomů vzrostly o 1,5 až pět procent na zhruba 100 miliard až 103 miliard korun. ČEZ zveřejní své výsledky v úterý 16. srpna před otevřením akciového trhu.

Negativní vliv na zisk má podle analytiků nižší cena prodané elektřiny a nepříznivý vývoj koruny vůči euru. Zisk také zhorší nově zavedené daně z emisních povolenek a daň ze solárních elektráren. „Odhadujeme, že negativní efekt každého ze zmíněných faktorů bude téměř jedna miliarda korun,“ uvedl analytik Patria Finance Tomáš Sýkora.

U tržeb čekají analytici růst. Nižší prodejní ceny elektřiny by měly být kompenzovány vyšší produkcí elektřiny a lepšími výnosy v distribuci a těžbě uhlí. „Tržby by měly být podpořeny rostoucí spotřebou, respektive výrobou, v České republice, lepšími prodeji tepla a vyššími distribučními tarify. To by ovšem mělo negativní faktory kompenzovat pouze částečně,“ uvedl Sýkora.

Negativní vývoj čekají analytici také za samotné druhé čtvrtletí. U zisku předpokládají pokles o zhruba čtvrtinu na sedm až 8,3 miliardy korun. Tržby ve druhém čtvrtletí podle odborníků vzrostly o zhruba tři procenta na asi 46 miliard korun.

Analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus nepředpokládá, že by ČEZ zatím změnil svůj výhled na hospodářské výsledky za celý rok 2011. Za letošní rok čeká firma meziroční pokles čistého zisku o 15 procent na 40,1 miliardy korun. ČEZ je největší česká energetická firma, jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.