Autoprůmysl má za sebou rekordní rok, už ale naráží na svůj strop

Výroba automobilů Hyundai

Výroba automobilů Hyundai Zdroj: profimedia.cz

Výroba traktorů Zetor
Výroba traktorů Zetor
Výroba Škody Fabia R5.
Výroba Škody Fabia R5.
Výroba Škody Fabia R5.
11
Fotogalerie

Loni zažil český automobilový průmysl rekordní rok, letos začíná sektor narážet na přeplněné výrobní kapacity a nedostatek pracovníků.

V roce 2017 se v Česku vyrobilo historicky nejvíce vozů – 1,4 milionu – což se projevilo na sedmiprocentním růstu tržeb automobilek a dodavatelů dílů. Ty dosáhly rekordního objemu 1,09 bilionu korun, uvedlo Sdružení automobilového průmyslu . Na tuzemské průmyslové výrobě se autoprůmysl podílel více než 26 procenty, zároveň tvořil 24 procent exportu.

„Tento famózní úspěch je zároveň obrovským nebezpečím. V některých případech jsme tak monokulturní zemí, jako jsou někteří středoafričtí vývozci banánů. Je zapotřebí, abychom se snažili o větší diverzifikaci,“ upozornil předseda dopravní sekce HK Emanuel Šíp. „Potřebujeme výrobu s vyšší přidanou hodnotou a výrobu na bázi odvětví čtyři nula. To se nedaří, je to úkol pro příští vládu,“ doplnil.

Hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek připomněl poznámku amerického prezidenta o možném uvalení cla na dovoz automobilů z Evropy. „Pokud přijde obrat hospodářského vývoje v zahraničí, my to kvůli vysoké závislosti na autoprůmyslu odskáčeme více než jiní,“ řekl.

Oproti roku 2016 se počet zaměstnanců v automobilovém sektoru zvedl ze 150 tisíc na 160 tisíc. „Je potřeba akcentovat větší přidanou hodnotu v produkci. Musíme změnit systém investičních pobídek, dosáhnout vyšší diverzifikace ekonomiky,“ dodal Marek.

Ačkoliv autoprůmysl zažil rekordní rok, stále více se projevují jeho limity. „Odvětví začíná narážet na nedostatek kvalifikovaných pracovních sil i naplněné výrobní kapacity. Není výjimkou, že výrobci využívají kapacitu na 110 až 115 procent,“ varoval šéf Sdružení Bohdan Wojnar.

Spolu s Markem se shoduje na tom, že největší výzvy sektoru jsou přechod na elektromobilitu, autonomní řízení a snižování emisí.

Loni vyrobená vozidla a meziroční nárůst v procentech dle SAP
Osobní automobily14138815,2
Autobusy46315,5
Nákladní automobily148111,7
Motocykly13318,4