Babiš se opět uchází o Mičánkův Less & Forest

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: E15 Anna Vackova

Praha Miliardář a majitel Agrofert Holdingu Andrej Babiš se opět uchází o bývalou jedničku mezi lesnickými firmami, Less & Forest podnikatele Jana Mičánka. Koupit ji chtěl už přede dvěma lety, kdy Babiš vstoupil na lesnický trh akvizicí firem Uniles a Wotan Forest, ale tehdy se podnikatelé na transakci nedohodli.

Less & Forest se mezitím na podzim ocitl v úpadku, který má vyřešit reorganizace a prodej podniku novému majiteli. A Agrofert je zatím jediným skutečným zájemcem, který předložil konkrétní nabídku, zjistil deník E15.

Návrh reorganizačního plánu zatím počítá s vytvořením společnosti Nový Forest, na kterou přejde podnik starého Forestu. Poté se Nový Forest prodá a výtěžek rozdělí mezi věřitele.

„Nabídku jsme podali, ale zatím není nic rozhodnuto. Stále probíhá proces reorganizace, který musí schválit schůze věřitelů a následně potvrdit soud,“ řekl deníku E15 výkonný ředitel Agrofert Holdingu Josef Mráz. „Rozhodnout by se mělo zhruba do konce září. Koupí podniku bychom chtěli posílit naše lesnické aktivity v těžební, pěstební a logistické činnosti,“ zdůvodnil, proč se Agrofert zajímá o firmu, jejíž obrat před zahájením insolvenčního řízení v roce 2011 přesáhl šest miliard korun.

Zájemců o podnik firmy v minulosti zajišťující těžební a pěstitelské práce ale možná bude více. Mičánek totiž najal společnosti PricewaterhouseCoopers a Patria, které již předběžně oslovil osm desítek potenciálních investorů. Z nich zatím konkrétní zájemce nevzešel.

Prodej pokračuje. „S ohledem na požadavky některých věřitelů dlužník pokračuje v zahájeném prodejním procesu s tím, že proces bude organizován dlužníkem pod mým dohledem,“ zdůraznila insolvenční správkyně Monika Cihelková.

Poté, co se oba podnikatelé na prodeji Less & Forestu nedohodli, Babiš půjčil Mičánkovi alespoň 311 milionů korun, čímž zároveň získal zástavu na 51 procent akcií mateřské společnosti celého holdingu Less a. s.

Také tato firma se loni na podzim ocitla v úpadku stejně jako Less & Forest a provozovatel několika pil Less & Timber v úpadku. Z Babiše se tak poté stal i jeden z velkých Mičánkových věřitelů.